Rendőrségi ügyet csinált a Fidesz alelnöke a csepeli adok-kapokból

a6fb31bf-25c7-4671-ad70-bb5e112be37d
2024.10.26. 15:37
Németh Szilárd szerint egykori alpolgármestere e-mail-címéről rágalmazó leveleket küldtek szét. A feljelentésben azt írta, ezekben olyan színben tűnik fel, mintha súlyos mentális- és alkoholproblémákkal küzdene. A háttérben egy régi vagyonátruházási terv áll.

Visszavonhatatlanul elfajult az a csepeli vita, amely már évek óta beárnyékolja a XXI. kerület közéletét. Amint arról korábban beszámoltunk, Ábel Attila volt alpolgármester idén februárban – tehát még az önkormányzati választási kampány előtt – küldött egy, a helyzetet összefoglaló levelet Fürcht Nórának, a csepeli Fidesz alelnökének, amihez több mellékletet is csatolt. Ebben egyebek mellett azt írta, nem tudja, hogy Németh Szilárd orvosi értelemben elmebeteg-e, vagy csak szélsőségesen elmezavaros, mert ennek megállapításához orvosra lenne szükség, de mint írta, a címzett is megtapasztalhatta már Németh „hazugságait, manipulációit, aljasságait”.

Ábel e-mail-címéről a csepeli fidelitasos Jacsó Szixtinnek is levele érkezett, amiben azt is írták: 30-32 milliárd forintos értékben Németh hűtlen kezelésre akarta Ábeléket kényszeríteni, illetve azt, hogy 2,4 milliárdot nyúlt le a Csepel Birkózó Klubtól.

Ez és az ehhez hasonló állítások verték ki a biztosítékot Németh Szilárdnál.

A politikus, aki a Fidesz csepeli választókerületi elnöke (egyben a Fidesz alelnöke is) a Heti TV Pirkadat című műsorában vehemens módon védte igazát. Az egykori alpolgármester ellenlábasával, Ábel Attilával összefüggésben úgy fogalmazott:

Énnekem semmi takargatnivalóm nincs, semmilyen lebukási történettől nem félek, nagy tisztelettel várom. Ráadásul azt terjeszti, hogy én följelentettem őt, mikor ennek az ellenkezője az igaz. Ábel Attila feljelentett engem, hogy el akarom lopni egész Csepel vagyonát.

Azt is mondta, hogy Ábel a 2024. júniusi önkormányzati választáson nem volt rajta a Borbély Lénárd Csapata nevű választási listán, most mégis az önkormányzat nevében akarja a „nyakába vágni” a felhánytorgatott ügyeket. (Ábel Attila egyébként szerepelt azon a választási listán.)

Az Index birtokába került dokumentum Németh tévés nyilatkozatával szemben azt igazolja, hogy valóban tett rendőrségi feljelentést, azaz jogi ügyet akar csinálni a politikai vitából. A Fidesz alelnöke ismeretlen tettes ellen kezdeményezett büntetőeljárást (a bíróság pedig el is rendelte a rendőrségi nyomozást) rágalmazás vétsége miatt, az iratokból pedig egyértelműen kiderül, hogy kit vádol. Abban ugyanis megnevezi Ábel Attila e-mail-címét, telefonszámát és azokat az általa kifogásolt mondatokat, amelyekről Ábel elismerte, hogy ő fogalmazta meg.

A Fidesz alelnöke feljelentésében azt írta, hogy ezek a megállapítások súlyosan

sértik társadalmi megítélését, megbecsülését, mivel olyan színben tüntetik őt fel, mint aki súlyos mentális és alkoholproblémákkal küzd.

Ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tartalmazó e-mailek más címzettekhez is eljutottak, a feljelentő szerint például az Energiaügyi Minisztériumba is eljutottak a vádak.

A bíróság által elrendelt két hónapos nyomozás megállapította, hogy Ábel Attila lehet az elkövető. Ő jelenleg Csepel Önkormányzatának polgármesteri kabinetjében dolgozik. Közösségi oldalán azt írta, a bíróságon is vállalja a véleményét. Annak alátámasztására pedig, hogy a Németh Szilárd érdekeltségébe tartozó Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) igényt tartott a legjelentősebb csepeli vagyonelemekre, egy Németh által küldött e-mailt publikált. A 2021-es levélben az áll, hogy 

  • a KIMBA megvásárolná a Hollandi út 8. szám alatti, önkormányzati tulajdonú teljes területet,
  • átvenné és fejlesztené a Laurencz László Sportcsarnokot,
  • átvenné és felújítaná a Csepeli Munkásotthont,
  • a Csepel SC pedig a Csepel Utánpótlás Egyesületet venné át.

Az Ábel Attila és a Borbély Lénárd polgármester vezette önkormányzat ezekhez nem járult hozzá, mert úgy gondolták, bűncselekmény lenne. A most peresített személyeskedő vitának ez volt az eredője.

(Borítókép: Németh Szilárd 2023. augusztus 31-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)