Újabb részletek derültek ki Till Tamás 24 évvel ezelőtti meggyilkolásáról

2024.10.27. 07:00
A nyomozók a júniusban megtalált – és azóta DNS-vizsgálattal igazolt – Till Tamás holttestének maradványait vizsgálják, hogy kiderítsék, mi történt valójában 24 évvel ezelőtt, amikor a 11 éves kisfiú a bajai lovasparkba indult biciklivel, de soha nem ért oda. A legfrissebb információk szerint Till Tamást nem elgázolták, hanem gyilkosa leüthette vagy leránthatta a bicikliről, mielőtt elásták egy fészer betonja alá.

A 2024-es évben újra felpörögtek az események a 24 évvel ezelőtt, 2000-ben Baján eltűnt, akkor 11 éves kisfiú, Till Tamás ügyében. Júniusban a nyomozó hatóság megtalálta a fiú feltételezett holttestét egy tanyán – amit a DNS-vizsgálatok később igazoltak –, a betonréteg alatti talajban, és az is kiderült, hogy egy férfi egy gyermek segítségével tüntethette el a holttestet, majd pénzzel és fenyegetéssel érte le, hogy ne szóljon senkinek az esetről.

A rendőrség és a szülők is azt hitték az elején, hogy a gyereket elgázolták, ugyanis egyedül, biciklivel indult el a bajai gyermeknapi ünnepségre, de soha nem ért oda. A TV2 Tények című műsora viszont már arról számolt be, hogy a kisfiút gyilkosa

valószínűleg leüthette vagy leránthatta biciklijéről.

A jogi képviselő, Lichy József szerint a maradványokon vagy a megtalált biciklin festéknyomok maradtak volna, amennyiben autóval gázolják el Till Tamást. Ilyen nyomokat azonban nem találtak a szakértők, így már 24 évvel ezelőtt kizárták a gázolás lehetőségét.

A szakértők három hónapja vizsgálják a kiásott koponyamaradványokat, és a rajtuk keletkezett mikrosérülésekből próbálják rekonstruálni, hogy mi is történhetett valójában 2000. május 28-án. Pont ezért a maradványokat még nem adták ki a családnak, noha ők már a sírhelyet is megvették fiuknak – és többször is elmondták már, hogy a rendőrség hogy kezeli őket az ügyben.

A hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy a vállalkozón és 16 éves segédjén kívül volt-e még más is, akinek köze lehetett Till Tamás megöléséhez.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala ingyenesen hívható (H., K., CS., P. 18:00–22:00, K. 8:00–12:00, SZE. 12:00–14:00).