Miért jár útiköltség a börtönben ülő polgármesternek?

2024.10.28. 12:16
Elvennék a városvezető juttatásait.

A III. kerület polgármestere a börtönből nem képes ellátni a feladatát, ezért fizetés se járjon neki! Ezt követeli Marosvölgyi Anna, a Mi Hazánk III. kerületi önkormányzati képviselője.

A Mi Hazánk Mozgalom azt is el szeretné érni, hogy a harmadik kerület polgármestere ne kapja meg illetményeit és útiköltség-térítését addig, amíg börtönben tartózkodik. Mint ismert, korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt Kiss László DK-s polgármester december 16-áig előzetes letartóztatásban marad.

Mivel a polgármester börtönben van, így nem képes megfelelni a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény kötelezettségeinek, mint például:

  • feladatait a köz érdekében a jogszabályoknak, a hivatásetikai elveknek és a vezetői döntéseknek megfelelően, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, pártatlanul és igazságosan, a kulturált ügyintézés szabályai szerint ellátni,
  • az előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni,
  • munkaideje alatt – munkavégzés céljából, munkára képes állapotban – a munkáltató rendelkezésére állni.

A Mi Hazánk Mozgalom azt is javasolja, hogy mennyiben nem vonják meg tőle a juttatásokat, azt Kiss László ajánlja fel valamely, a III. kerületben működő alapítványnak jótékonysági célokra.