Megszólaltak a szakértők: ilyen virslit lesz érdemes enni szilveszterkor
A NAK az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozta:
a virsli összetételét – más termékekhez hasonlóan – a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza.
Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek – hívták fel a figyelmet.
A jó minőségű termék kiválasztásához a NAK azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében
a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett pedig az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az idén is széles kínálatból válogathatnak. A slágertermék vélhetően ezúttal is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. A fogyasztók továbbra is keresik a sajtos, chilis ízesítésű termékeket – fűzték még hozzá.
Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt. Ez vállalkozástól és mérettől függően elérheti a teljes éves mennyiség 25 százalékát, a kisebb húsfeldolgozó üzemek esetében pedig még ennél is magasabb lehet az arány – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.