Karácsony Gergely ebbe nem törődik bele, mindent ennek rendelne alá

2024.03.06. 14:55
„Kultúraváltást szeretnék elérni” – jelentette ki Karácsony Gergely egy interjúban. A főpolgármester úgy vélekedett, hogy „mindenkinek tele van a hócipője a klasszikus politikai témákkal. A helyi, szakmai ügyek az igazán fontos, embereket érintő kérdések”.

Karácsony Gergely az enbudapestem.hu-nak adott interjújában több témát is érintett:

  • „Kultúraváltást szeretnék elérni. Vegyük komolyan az életünkről szóló közpolitikát, és lépjünk túl azon a gondolkodáson, hogy nem tudjuk megváltoztatni a körülöttünk lévő világot. Nyilván nem csak egy fővárosi program végrehajtásán múlik, hogy milyen az ország lakóinak egészségi állapota. Ehhez kormányzati politika is kellene, ami nincs. Ebbe viszont én nem fogok beletörődni, mert az egyéni döntéseink mellett a lakókörnyezetünk is nagyban befolyásolja, meddig élünk.”
  • A főpolgármester azt szeretné, ha az összes közpolitikai lépésüket, „a lakhatástól, az egészségügyi szűrőprogramokon, a klímavédelmen, a közterületek átalakításán keresztül az emberekkel való kommunikációig annak rendelnénk alá, hogy hogyan tudunk egy egészségesebb várost csinálni”.
  • „Az atlétikai világbajnokság kapcsán a kormánnyal kötöttünk egy megállapodást, ennek köszönhetően 23 milliárd forintnyi fejlesztés történt ebben a szektorban. Sajnos, ennek az összegnek a fele még nem érkezett meg a kerületekhez. Pedig ez a pénz jár nekik” – fogalmazott az egészségügyről Karácsony Gergely.
  • A főpolgármester kitért arra is, hogy „a fővárosi önkormányzat önként vállalt feladatként, a kormány pénzügyi támogatásával elindított egy CT- és MR-programot, mellyel a várólistákat lehet lerövidíteni. Daganatos megbetegedéseknél a korai diagnózis szó szerint élet-halál kérdés. A magyar egészségügy nem tudta teljesíteni azt a nemzetközi alapkövetelményt, hogy tíz nap teljen el a probléma azonosítása és az eredmény kiértékelése között. Ezt a programot szeretnénk folytatni. Eddig több mint 12 ezer embernek adtunk segítséget, hogy ne kelljen várnia a vizsgálatokra”.
  • A fűtést érintő programot indítanak: „Sokan borzasztó nyomorban próbálnak, akár szeméttel, meleget csiholni a lakásukban – főleg a külső kerületekben. Ezzel nagy terhet rónak a levegő minőségére. Nagyjából egymilliárd forintos EU-s finanszírozású programot indítunk ezeknek a fűtési módoknak a kiváltására.”
  • Karácsony Gergely szerint a kampányban fel kell majd venni a kesztyűt, „bár az is igaz, hogy még nem tudom, kivel szemben. Nagyjából három hónap van a választásokig, de még nincs ellenfelem. Kegyelmi pillanatnak tekintem, hogy még eshet szó a lényegről, a szakmai programokról”.
  • A jobbikos Brenner Koloman indulásáról a főpolgármester megjegyezte: „Meglátjuk, meddig bírja.” Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy „mindenkinek tele van a hócipője a klasszikus politikai témákkal. A helyi, szakmai ügyek az igazán fontos, embereket érintő kérdések. Nehéz a mai propagandisztikus légkörben, a fekete-fehér állítások között ezekről beszélni. De nem teszek le erről az ambíciómról”.
  • A pedofilügyben elítélt bicskei igazgatóval és kitüntetésével összefüggő vizsgálóbizottságra vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely elmondta: „Az szerintem vitán felül áll, hogy nagyon súlyos politikai hibát követett el az előző városvezetés. Szeretnék lehetőséget adni az ügy szereplőinek, hogy mondják el a saját sztorijukat. Emberek élete ment tönkre az ügy miatt, az egyikük öngyilkos lett, mert nem vették komolyan a jelzéseit. Ha nem közeledne a kampány, akkor is így tennék.”

Néhány nappal ezelőtt Tarlós István, Karácsony Gergely hivatali elődje is kifejtette véleményét a bicskei ügyről.