Milliós összegekbe fájhat az előválasztás a független jelölteknek

2024.03.18. 08:30
Fejenként akár 4-5 millió forintba is kerülhet az előválasztás azoknak a független jelölteknek, akik nem rendelkeznek állami támogatással. A költségekkel járó szoftvert az V. és a XXII. kerületben használják majd. Kovács Alex Gábor ellenzéki polgármesterjelölt szerint így próbálják ellehetetleníteni őt.

A jelenlegi állás szerint Budafok-Tétényben és az V. kerületben rendezhetnek olyan ellenzéki előválasztást, ahol az indulókra jutó költség akár a 4-5 millió forintot is elérheti.

Az RTL megkeresésére a Momentum Mozgalom kifejtette, hogy „a Momentum és a DK jelöltjeinek sem kell fizetniük azért, hogy indulhassanak az előválasztáson”. Hozzátették, hogy a jelölteknek viszont több millió forintba is kerülhet, ha függetlenként indulnának az előválasztáson.

HABÁR A DK-NAK ÉS MOMENTUMNAK SEM KELL FIZETNIE, az indulóK, és az őket támogató szervezetek között IS MILLIÓS ÖSSZEGŰ ELŐVÁLASZTÁSI KÖLTSÉGEKET osztanáNAk szét.

Az említett kiadások közé sorolják az online szavazáshoz fejlesztett szoftver informatikai költségeit, és az olyan egyéb kiadásokat is, mint a sátrak és a molinók.

Mint írtuk, a XXII. kerületben tartott ellenzéki előválasztáson a momentumos Havasi Gábor és a DK-s Perlai Zoltán küzd meg, így pártjuk várhatóan átvállalja a költségeiket.

Az V. kerületben Juhász Péter párton kívüliként indul a DK és a Momentum támogatásával, míg függetlenként, a helyi ellenzéki frakció támogatásával jelöli magát Kovács Alex Gábor. A portál úgy tudja, hogy a két jelöltnek összesen 8-10 millió forintba kerülhet majd a belvárosi előválasztás.

Kovács Alex Gábor mögött nem áll költségvetési támogatással rendelkező párt, csak a helyi ellenzéki frakció tagjai, így több mint 3 millió forintot kellene fizetnie az előválasztási indulásért. 

„Milliós beugrót kérnek az adófizetők pénzén fejlesztett szoftverért”

Kovács Alex Gábor szerint a DK és a Momentum is több mint 3 millió forintot kér tőle azért, hogy indulhasson a jelöltjükkel szemben az előválasztáson.

Milliós beugrót kérnek tőlem egy, az adófizetők pénzén fejlesztett, már létező szoftverért. Így kívánják »megszűrni« az előválasztáson indulók körét? Micsoda innováció! 

– írta Facebook-oldalán Kovács Alex Gábor.

A politikus a RTL kérdésére kifejtette, hogy a DK és a Momentum irreálisan magas költségeket állapított meg. Szerinte a két párt „lényegében anyagi eszközökkel akadályozná meg”, hogy elinduljon az előválasztáson.

A lap szerint Kovács Alex Gábornak jó esélyei lennének, ugyanis egy januári felmérés alapján a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter mögött a második helyen áll 27 százalékos támogatottsággal. Az ellenzéknek pedig akkor lenne a legnagyobb esélye a fideszes indulóval szemben, ha csak egy jelöltet indítanának a június 9-i önkormányzati választáson.

Nem tisztázott, hogyan számolják ki az indulási költséget

Az RTL megkereste a DK-t és a Momentumot is, hogy megtudja, mennyibe kerül az előválasztás, és hogy pontosan mekkora összeget kell befizetniük az indulóknak.

A portál szerint mind a két párt kitérő választ adott, amelyben kifejtették: „Az előválasztás pontos költségeiről előzetes tájékoztatást nem tudunk adni, csak annak végeztével tudunk azokról beszámolni.” 

Hozzátették, hogy nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan számolják ki az indulási költséget, és hogy ezeket meddig kell befizetni.

Herényi Károly, az V. kerületi előválasztás szervezésében közreműködő Civil Választási Bizottság (CVB) képviseletében megerősítette, hogy valóban ők felelnek azért, hogy minden jogszerűen és szabályosan történjen, de a több millió forintos költségek szétterítésével nincsen feladatuk.