Újabb két pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság

2024.03.25. 21:31
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB hétfőn nyilvántartásba vette az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra az Összefogás a Civilekért Pártot és a Szociáldemokraták Pártját.

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette a Tánc-Ért Kulturális és Sportegyesületet, az Összekovácsoló Egyesületet, a Tettekkel Törökszentmiklósért Egyesületet, a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesületet, a Sárvíz Térségfejlesztő Egyesületet, a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesületet, az Őrbottyán a Mi Városunk Egyesületet és az Összefogás Zuglóért Egyesületet – adta hírül az MTI.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette a Magyarországi Szlovákok Szövetségét, a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesületet, a Cigány Közösségek Szövetségét, az IDENTITA Szlovák Egyesületet, az Országos Roma Civil Tanácsot. Az NVB a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület nyilvántartásba vételét visszautasította, mert nem az arra jogosult jelentette be.

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek, pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az Európai Parlament tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is az, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor. A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.