Bajban van az ellenzék Miskolcon: nem biztos, hogy lesz polgármesterjelöltjük

2024.04.02. 17:52
A várakozásokkal ellentétben nem indul újra a polgármesteri címért Miskolcon Veres Pál, aki az ellenzék közös jelöltjeként győzött a 2019-es önkormányzati választáson.

Egy helyi hírportál, a Borsod24 beszámolója szerint már az utóbbi hetekben is pletykálták bizonyos körökben, hogy nem Veres Pál lesz az ellenzéki pártok közös jelöltje a 2024-es választáson. Mindezt többek közt a – Veres személyét nem kedvelő – Demokratikus Koalíció képviselőinek „zsarolásával”, a támogató pártok alkuképtelenségével indokolták, azonban a városháza semmilyen jelét nem adta annak, hogy Veres Pál ne gondolná komolyan az indulását – írták.

Borsod24 ezt követően utánajárt a pletykáknak, és arról értesültek, hogy valóban van alapja a híresztelésnek, de 

Veres Pál indulása nem a pártpolitikai ellentétek, hanem magánjellegű, családi okok miatt vált kérdésessé. 

„A városvezető környezetére rálátó forrásaink azonban nem tagadják egyértelműen, hogy Veres Pálban felmerült a visszavonulás gondolata [...]. A városvezető az utóbbi időben egyre több időt igyekszik a családjával, főként tavaly született kisunokájával tölteni, és egyre többször beszél arról szűk körben, mit csinál majd a polgármestersége után” – írta a portál. Emlékeztettek arra is, hogy a polgármester az elmúlt időszakban többször volt távol egészségügyi vagy családi okokból.

Hivatalos bejelentés viszont azóta sem történt azzal kapcsolatban, hogy Veres Pál nem indul. A lap szerint ha mégis a visszalépés mellett dönt, elképzelhető, hogy az ellenzéki pártok megállapodnak egy új közös jelöltben.

A határidő azonban záros, ugyanis április közepéig meg kellene tenniük ezt.

A Borsod24 szerint a DK helyi szervezete civil jelöltként Barkai László MTA-doktort, a miskolci Gyermekegészségügyi Központ volt igazgatóját javasolta, de ezt nem mindenki támogatta a többi ellenzéki párt közül (többek közt azért, mert volt egy zavaros plágiumügye korábban). A másik lehetséges jelölt Simon Gábor, volt önkormányzati és országgyűlési képviselő lehet, aki jelenleg a városvezetés mögött álló frakció vezetője. Lassan három évtizede dolgozik közgyűlésben, többször nyert önkormányzati és országgyűlési körzetet is.

A kormánypártok jelöltje már megvan Miskolcon: ők (civilként) Tóth-Szántai József miskolci rádiós mögé álltak be a választáson. Korábban a DK és az LMP már felsorakozott egy másik, önálló polgármesterjelölt, Hegedűs Andrea mögé, de ő az utóbbi hónapokban egyáltalán nem volt aktív, tehát valószínűleg mégsem méretteti meg magát a választáson.