Vona Gábor nyílt levelet írt Budapest leendő főpolgármesterének

2024.04.09. 15:37
Vona Gábor, a Második Reformkor Párt elnöke arra kéri a leendő főpolgármestert, hogy álljon ki a budapesti kávéházi kultúra megőrzése mellett, és támogassák annak az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe való felvételét.

„A reformkor jövőre esedékes 200. évfordulója alkalmából a Második Reformkor Párt (2RK) szeretné, ha a budapesti kávéházi kultúra elnyerné végre méltó helyét, és felvételt nyerne az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Ehhez a nemes ügyhöz keresünk partnereket, akikkel közösen visszaadhatnánk a budapesti kávéházak kiemelt szerepét a magyar kultúrában és az országimázsban” – kezdi nyílt levelét Vona Gábor, a párt elnöke.

Levelében kifejti, hogy szerintük a mindenkori budapesti főpolgármesternek a szívén kell viselnie a város hagyományainak megőrzését, és „mi sem ékesebb példája ennek, mint a nagy múltú kávéházak megóvása és megbecsülése”.

Példaként említette Bécset, amely 2011-ben elérte, hogy a bécsi kávéházi kultúra az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségek Jegyzékének része legyen.

Ott egy sikeres, pártpolitikán felül álló összefogás érte ezt el, szeretnénk, ha ez nálunk is megvalósulhatna

– fogalmazott Vona Gábor.

Hozzátette, hogy az elkészített beadványt a Második Reformkor Alapítvány fogja benyújtani az illetékeseknek. Azonban fontosnak érzik, hogy a főpolgármesteri cím várományosai is egységesen álljanak ki a budapesti kávéházi kultúra megőrzése mellett.

„Tisztelettel arra kérjük önöket, hogy fontolják meg a felvételi folyamathoz való hozzájárulásukat, és amennyiben lehetséges, támogassák a beadvány sikerességét! Tegyünk közösen azért, hogy a budapesti kávéházak a további évszázadokban is a magyar kultúra megbecsült helyszínéül szolgálhassanak, és hogy a Kávéváros – ahogy Kosztolányi Dezső nevezte – újra régi fényében tündököljön!” – zárta sorait a 2RK elnöke.