Korrupciós ügybe keveredett, mégis indul a polgármester-választáson Simonka György

2024.04.10. 10:03
Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő annak ellenére indul a 2024. június 9-i önkormányzati választáson, hogy 2022 elején távozott az országos politikából, és lemondott választókerületi elnöki posztjáról is, miután korrupciós ügybe keveredett. A politikus korábban volt már Pusztaottlaka polgármestere, most ismét harcba száll a tisztségért.

Simonka György egykori fideszes képviselő a múlt héten jelentette be, hogy az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként elindul a polgármesteri tisztségért a Békés megyei Pusztaottlakán.

Facebook-oldalán azt írta, a mozgalom alapító tagjaival a közös céljuk, hogy felrázzák a közösségi életet Pusztaottlakán, és élhetőbbé, szebbé tegyék szülőfalujukat. Hozzátette, nem akarják támadni a polgármester asszony Pál-Árgyelán Elvira munkáját,

de lássuk be, falunkban az élet ellaposodott, településünk látképe nagyon sok helyen elhanyagolt, és hiába az általunk biztosított megannyi támogatás és adomány, a falunk gazdátlanul sodródik.

Simonka szerint valamikor 18 évvel ezelőtt volt már ilyen helyzetben a falu, ekkor szavaztak neki először bizalmat a helyi lakosok a polgármesteri tisztség betöltéséhez. „Akkor sikerült felrázni a falunkat alvó, sodródó állapotából, ezért úgy gondoljuk, hogy bár nagy fába vágjuk a fejszénket, de újból sikerülhet fejlődő pályára állítani Pusztaottlakát” – fogalmazott. 

Korrupciós ügy

A fideszes politikus, aki 2006 és 2014 között volt már a falu polgármestere, 2022 elején távozott az országos politikából, és lemondott választókerületi elnöki posztjáról is, miután korrupciós ügybe keveredett. Az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzást is kért az ügyben

Mint ismert, Simonka Györgyöt és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintnyi károkozással vádolják. A vádhatóság Simonka Györgyöt tartja a bűnszervezet irányítójának, ennek ellenére a kormánypárti politikus csak az ügy harmadrendű vádlottja. Az ügy elsőrendű vádlottja Simonka György barátja és üzlettársa, Kékessy Mihály György, aki már tavaly is 165 millió forint állami és uniós támogatást vett fel.

Januárban az Index is beszámolt arról, hogy Simonka György ügye négy év alatt másodjára indul újra a Fővárosi Törvényszéken. A költségvetési csalásról szóló per 2020 januárjában, előkészítő üléssel kezdődött, de 2022 nyarán a tanácsvezető bíró személyének cseréje miatt újra kellett kezdeni.