Botka László bejelentette, hogy idén is indul az önkormányzati választáson

2024.04.15. 15:46
Sajtótájékoztatón jelentette be indulását, egyben bemutatta szervezetének jelöltjeit Botka László, a Szegedet 2002 óta vezető szociáldemokrata politikus. Botkáék ígéretük szerint a 19 körzetben 19 önálló programmal indulnak, hogy a lehető legjobban tudják képviselni az egyéni körzeteket.

Botka László, Szeged polgármestere április 15-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elindul az idei önkormányzati választáson, méghozzá az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben.

A Facebookon élőben közvetített sajtótájékoztatón Botka kijelentette, hogy„ a szegedi összefogás, ami 22 éve vezeti városunkat, egységes és felkészült”, és felhatalmazást szeretnének kérni a szegediektől, hogy

folytathassuk a békés, városépítő munkánkat.

Mind Botka, mind a 19 egyéni képviselőjelölt az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben indul, míg a „demokratikus parlamenti ellenzéki pártok” támogató szervezetként vesznek részt a kampányban.

A polgármester elmondta, az elmúlt években több nehézséggel is szembe kellett néznie a dél-alföldi városnak, kezdve a koronavírus-járvánnyal, az ukrajnai háborúval, de ezenkívül az energiaárak növekedése és az EU-átlaghoz képest háromszor magasabb infláció sújtotta az országot, amit szerinte Szeged jól kezelt. Mint emlékeztetett, szociális hálót építettek, hogy segíteni tudjanak a szegedi családokon és rászorulókon – példaként az önkormányzati bérlakásprogramot említette.

Botka felhívta a figyelmet, hogy Magyarország május 1-jén ünnepli az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulóját. Szerinte ennek Szeged volt a legnagyobb haszonélvezője, mivel teljes városrészeket sikerült uniós támogatásból felújítani.

A szegedi polgármester emellett azt is bejelentette, hogy

19 képviselőjelöltjük mindegyik körzetben önálló programmal indul. A polgármester emlékeztetett, hogy közülük már 15-en korábban is elnyerték a választók bizalmát – ráadásul sokan több ciklus óta tagjai közgyűlésnek.

A várost eleinte az MSZP, majd 2019 óta az Összefogás Szegedért Egyesület tagjaként Botka már 2002 óta vezeti, és idén is ő számít az esélyesebb jelöltnek. Botka akkor szerzett országos ismertséget, amkor 2017-ben rövid ideig az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, ugyanakkor belső konfliktusok miatt a jelöltségtől végül elállt, sőt két évvel később a pártból is kilépett.

Botka sajtótájékoztatóját, amelyen mind a 19 jelöltet bemutatta, az alábbi videóban lehet végignézni:

Öt évvel ezelőtt Botka magabiztos győzelemmel, a szavazatok 60,56 százalékát megszerezve őrizte meg polgármesteri székét, míg a 19 egyéni körzetből 17-et szervezete és az azt támogató ellenzéki pártok nyertek meg, a Fidesz–KDNP-nek pedig két képviselőjelöltje szerzett mandátumot egyéniben. Kompenzációs listán a Fidesz–KDNP további 8, az Független Városi Szövetség pedig egy képviselőt juttatott be a közgyűlésbe.