Vitézy Dávid: A budapestiek 89 százaléka egyetért a fővárosi cégek igazgatóságát érintő javaslattal

2024.04.16. 13:38
Vitézy Dávid szerint eljött az ideje annak, hogy a fővárosi cégek ne a pártok kifizetőhelyei legyenek. Azt ígéri, hogy ha győz az önkormányzati választáson, akkor pártdelegáltak helyett szakemberek fognak ülni a budapesti cégek igazgatóságaiban.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint a budapestiek 89 százaléka egyetért azzal a javaslatával, hogy a fővárosi cégek igazgatóságába politikusok és pártdelegáltak helyett szakembereket kell ültetni – derül ki a főpolgármester-jelölt Facebook-posztjából, amely a Pulzus kutató közvélemény-kutatásán alapul.

Azt is írja, hogy személyes tapasztalata egybevág a fővárosiak azon véleményével: a legjobb tervek, a legambiciózusabb városvezetői programok sem teljesülnek, ha a pártpolitika – legyen szó rövid távú politikai érdekről vagy a pártok zsákmányszerzési logikájáról – felülírja azokat.

Éppen ezért vállalom, hogy nem lesznek különböző pártpolitikusok a fővárosi cégek irányító testületeiben

– fogalmazott Vitézy Dávid, aki azt a nézetet vallja, hogy nem helyes az, hogy Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc korábbi pénzügyminisztere a BKK igazgatósági elnöke, ahogy az sem volt helyes, hogy Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő ült a BKK testületének az élén Tarlós István idején.

A főpolgármester-jelölt posztjában azt is nehezményezi, hogy annak ellenére, hogy Karácsony Gergely azzal kampányolta végig a 2019-es főpolgármester-választást, hogy ha megnyeri azt, akkor Vitézy Dávid lesz a BKK vezérigazgatója. Azonban a választások után úgy írták ki az erről szóló pályázatot, hogy – a kampány során hivatkozási alapként szolgáló – BKK-vezetői múltja ellenére se indulhasson rajta. Végül Draskovics Tibor lett a BKK igazgatósági elnöke.

Vitézy Dávid azzal zárja írását: itt az ideje, hogy véget vessünk annak a több évtizedes gyakorlatnak, hogy a fővárosi cégek a pártok kifizetőhelyei legyenek.