Péntekig postázzák az értesítőket a június 9-ei választásokra jogosultaknak

2024.04.18. 06:31
Péntekig befejeződik az értesítők postázása az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választásról. 7,8 millió választópolgár kapja meg a levelet arról, hogy melyik szavazókörzetben adhatja le a voksait június 9-én.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 3-án kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal.

Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson ugyanis kismértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre. Az értesítőket az április 3-i névjegyzéki adatok alapján nyomtatták ki, kiküldésükkel az NVI a Magyar Postát bízta meg.

Legkésőbb pénteken postázzák az értesítőt a 7,8 millió választópolgárnak a lakcímére arról, hogy szerepel a névjegyzékben.

Ha valaki nem kapja meg, ezt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a június 9-i választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Arról is tájékoztatja a választópolgárt, hogy a szavazásra a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

Feltüntetik az értesítőn azt is, hogyan és meddig lehet igényelni akadálymentes szavazókört, mozgóurnát, hogyan és meddig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe (csak az EP-választásra), és átjelentkezni egy másik településre (az önkormányzati választáson csak olyan bejelentett tartózkodási helyre lehet átjelentkezni, amelyet a választás kiírását megelőzően, február 11-e előtt létesítettek).

A kérelmeket személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján, illetve elektronikus azonosítás után elektronikusan lehet benyújtani, a kérelmek benyújtását és a helyi választási irodák címét az értesítőn QR-kódokkal segíti az NVI.

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak.