Tapétavágó késsel esett neki a választási plakátoknak egy budapesti férfi

2024.05.03. 14:19
Száz választási plakátot rongált meg az előző napokban egy férfi Budapest VIII. kerületében. Az elkövető tapétavágó késsel esett neki a józsefvárosi hirdetéseknek, ezzel összesen 335 ezer forint kárt okozott.

Tapétavágó késsel rongálta meg a villanyoszlopra kihelyezett választási plakátokat egy férfi Budapest VIII. kerületében – közölte a rendőrség.

Az elkövetőt hétfőn érték tetten a rendőrök. Az 56 éves T. Zoltánnak nem ez volt az első ilyen akciója. Az előző napokban összesen száz választási plakátot tépett le, firkált össze vagy vágott szét Józsefvárosban, amivel 335 ezer forint kárt okozott.

A rendőrség rongálás vétség megalapozott gyanújával hallgatta ki a férfit, aki tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Elszabadultak az indulatok a választási kampányban

Ahogy az Index beszámolt róla, június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon. Április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak, amely alatt már többször is elszabadultak az indulatok.

Április végén megfenyegették Kordik Szabolcsot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kecskeméti jelöltjét. A politikus éppen aláírásokat gyűjtött, amikor egy férfi megrángatta őt, és közölte vele, hogy „szétveri a pofáját”. Az incidensről videó is készült. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nemrég egy külön sajtótájékoztatót tartott az aláírásgyűjtő aktivistákat ért támadásokról. Több ellenzéki párt képviselője is azt állította, hogy összehangolt támadások érték őket az aláírásgyűjtő pontokon. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az esetek között nincs összefüggés, így nem történt szervezett támadás aláírásgyűjtő aktivisták ellen.

Az első bejelentés a Deák Ferenc térről érkezett, ahol az egyik sátorban dolgozókat támadta meg egy férfi. Őt garázdaság vétsége miatt előállították a rendőrségen, ám olyan ittas állapotban volt, hogy a gyanúsítotti kihallgatását csak később tudták megkezdeni. A rendőrség emellett indokoltnak látta a férfi elmeorvosi vizsgálatát is. A belvárosi támadásnál személyi sérülés nem történt.

A második bejelentés a békásmegyeri Heltai térről érkezett, ahol italozással és hangos mulatással zavarták meg az ajánlásgyűjtőket. A kiérkező rendőrök azonban erre utaló jelet nem találtak a helyszínen, így kamerafelvételek vizsgálatával ellenőrzik, hogy valóban történt-e szabálytalanság.