2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország 2
Albánia 1

Benézhettünk a féltve őrzött kulisszák mögé, így zajlanak a választási előkészületek

valasztas13
2024.05.22. 13:06
A budapesti ANY Biztonsági Nyomdában a terveknek megfelelően haladnak a választási előkészületek, több mint 33 millió szavazólapot nyomtatnak a június 9-i dupla voksolásra. A gyártósoron Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, valamint Zsámboki Gábor, a nyomda vezérigazgatója vezette körbe az újságírókat.

Zsámboki Gábor azzal nyitotta a bejárást, hogy régóta készülnek a feladatok elvégzésére a beszerzésekkel, az alapanyag biztosításával, a technológiával és a személyzettel. Nagy Attila hangsúlyozta, a munka dandárjához érkeztek, több vármegye összes szavazólapját már kinyomtatták. Az egy napon tartandó önkormányzati, valamint európai parlamenti választás komoly kihívás elé állítja a választási igazgatásban dolgozókat és a nyomda munkatársait is, de a választási eljárás eddigi feladatai rendben zajlottak.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke néhány adatot is elárult:

  • Több mint 7,8 millió választópolgár szavazhat június 9-én, közülük több mint 216 ezren első választók.
  • 3177 településen, 10 119 szavazókörben, valamint 147 külképviseleten lehet szavazni.
  • A mai napig már van 41 ezer olyan átjelentkező, aki az EP-választáson szavaz, valamint 28 ezer olyan, aki az önkormányzati választásokon voksol, és jelentkezett át a tartózkodási helyére. Több mint 18 ezren igényeltek mozgóurnát.
  • Több mint 127 ezer levélszavazó van, a nyomda legyártotta az ő szavazólapjaikat, a többségüket a posta már kézbesítette.
  • Több mint 70 ezer jelölt indul a választáson – ez a szám már nem tud növekedni, de még csökkenhet a visszalépések miatt. Több mint 55 ezren indulnak a helyi önkormányzati választásokon, van közel 15 ezer nemzetiségi jelölt, és a tizenegy listán 306 európai parlamenti képviselőjelölt.
  • Van néhány olyan település, ahol kilenc polgármesterjelölt verseng a pozícióért. A másik végletet azok a települések jelentik, ahol egyetlen polgármesterjelölt van, ez összesen 853 települést érint.
  • A legtöbb levélszavazatot Szerbiából várják. A külképviseletek közül Londonban van a legtöbb jelentkezett választópolgár.
  • Több mint 10 000-féle szavazólap nyomtatása zajlik: köztük az európai parlamentiből kétféle, valamint 3177 polgármesteri, egy főpolgármesteri, 3012-féle egyéni listás szavazólap a 10 ezer lakosnál kisebb településekre. A tízezernél több lakosú településekre 1586 egyéni választókerületi, emellett 19 vármegyei lista, egy fővárosi lista, 13 országos nemzetiségi, 2150 települési nemzetiségi és 64 területi nemzetiségi.

Megyénként, településtípusonként eltérő mennyiségű szavazólapot kapnak a választópolgárok, erre a választási igazgatás többféle módon készült. Különböző színű keretet kaptak az eltérő szavazólapok, ezzel a választópolgárok és a szavazatszámláló bizottságok munkáját segítik.

33 millió szavazólap

A legtöbb szavazólapot egy választópolgár a fővárosban kaphatja, ahol akár összesen nyolc papíron is lehet ikszelni. A szavazólapok mérete a jelöltek számától függ, az egyéni jelölteket felsoroló szavazólap Tiszaburán lesz a legnagyobb, 51 névvel.

Összesen több mint 33 millió szavazólapot gyártanak le, ebből több mint 24 millió a helyi önkormányzati választásokra készül.

Ennek a költségei körülbelül 3,5 milliárd forint körül lesznek, az összeg nem csak a nyomtatást tartalmazza, az együttműködés keretében zajlik a szavazólapok terítése, a biztonsági elemek, az informatikai rendszer működtetése, valamint a nyomda állítja össze az egyéb szavazóköri kellékeket, például a dobozokat is.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)