2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Karácsony Gergely a macskamentához hasonlítja Budapestet

ZS 2529
2024.05.25. 13:55
„Azt szeretném, ha a Karácsony-féle városvezetés a macskamentáról lenne híres” – jelentette ki Karácsony Gergely a szombati programbemutatóján. A főpolgármester célja, hogy növelje a budapestiek várható élettartamát.

„Kicsit meghekkelték az előző programbemutatót, izgulok, nehogy ma is lemondjon valaki” – kezdte Karácsony Gergely, utalva arra, hogy az előző programbemutatója után mondott le Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségről.

Karácsony Gergely szerint a magyar közélet soha nem látott válságba került, a köztársasági elnök lemondását pedig nem egy hibának, hanem rendszernek tartja. A főpolgármester hangsúlyozta, ez a rendszer messze van azoktól az értékektől, amelyekben hisz, „számomra a politika, a várospolitika is alapvetően értékválasztás kérdése”.

Budapest köztársaság, de nem azért, mert ki akar válni az országból. A rendszerből akar egyenes gerinccel kiemelkedni

– mondta a főpolgármester.

Növelné a várható élettartamot

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban szövetségeseket talált a programja kiszélesítésére, elmélyítésére.

Nemcsak pártok jelöltje vagyok, hanem tizenhét ifjúsági, idősügyi és szakszervezet jelöltje is

– jelentette ki Karácsony Gergely, hozzátéve: a diákok összeálltak, programot írtak, és kerestek hozzá egy politikust, aki ezt végrehajtja. Büszke arra, hogy ez a politikus ő lett.

A főpolgármester úgy vélekedett, hogy a politikát a félelmek irányítják, „arra szeretnénk vállalkozni, hogy Budapestnek olyan jövőt adjunk, ami nem félelem alapján meghozott döntéseket jelent, de az aggodalmakra valódi válaszokat kínál”. Karácsony Gergely fontosnak nevezte, hogy világos célokat jelöljenek ki, a programja egy mondatban összefoglalható:

Nagyon egyszerű, kicsit provokatív mondat. Amit ajánlok, az az, hogy öt évvel fogjuk növelni a várható élettartamot.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legmagasabb a megelőzhető okok miatt meghalt emberek aránya. A főpolgármester az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztésének nevezte, amit a járóbeteg-ellátásban tettek.

Lakhatás, megélhetés

Karácsony Gergely több területet is érintett a programbemutatón:

  • Az egyik céljuk, hogy uniós forrásból jelentős mértékben tudják bővíteni a megfizethető lakhatást, erre három programjuk is van, köztük a lakásügynökséggel és az üresen álló önkormányzati lakások felújításával. A következő években Budapest elmúlt harminc évének legnagyobb lakhatási programját indítanák uniós támogatással.
  • A főpolgármester szerint a hajléktalanságról őszintén kell beszélni anélkül, hogy azokat az embereket, akiket az élet leginkább meggyötört, gyűlölet tárgyává tennék, vagy politikai furkósbotként használnák. Csökkentenék a hajléktalanságot, kiutat mutatnának, és megakadályoznák, hogy valaki elveszítse az otthonát, a hajléktalanstratégiájuk elsősorban nem a tüneti kezelésről szól.
  • A mini-Dubaj-projektről úgy fogalmazott, „itt van egy borzasztó veszély, hogy ezt a várost elcsesszük”. A rozsdaövezetekben kompakt városrészeket hoznának létre.
  • Az energiaszegénység fontos eleme a rossz levegő problémájának. Egymilliárd forintot szánnak arra, hogy segítsenek azoknak a háztartásoknak, amelyek az energiaszegénység miatt szilárd tüzelésű fűtéssel működnek. Ebben a szociális és zöldszempontok kapcsolódnak össze. Panel- és társasház-felújítási programot is indítanak 2,5 milliárd forintos alappal.
  • 100 milliárd forint értékben bővítik a villamos- és trolihálózatot. A filozófiájuk az, hogy ahol megoldható, ott kötöttpályás közlekedés érje el a nagy lakótelepeket.
  • 35 ezer fát ültettek, amelyekre a város belső részein is nagy szükség van.
  • Árvízvédelmi rendszert építenek ki Újpesten és a Római-parton.
  • 20 milliárd forintból alakítanak ki klímabarát köztereket. Az egészséges utcákra is jelentős összeget fordítanak.
  • A Széchenyi István téren sétálózónát alakítanának ki. Fővárosi, kerületi és uniós pénzből élhető, zöld, élettel teli nagykörutat szeretnének.

Karácsony Gergely a programbemutatón arról is beszélt, hogy „beteg a közélet”, gyűlöletkeltő kampányok vannak, pedig „élhetnénk sokkal barátságosabb országban, nem kell mindenben egyetértenünk, csak ne lássuk mindig egymásban az ellenséget”. A főpolgármester hangsúlyozta, nem egy szlogen, hogy Budapesten a budapestiek vannak hatalmon, a budapestiekkel közösen akarnak döntéseket hozni.

Azt szeretném, ha a Karácsony-féle városvezetés a macskamentáról lenne híres

– jelentette ki a politikus, majd a növény két tulajdonságát emelte ki: az egyik, hogy gyönyörű, a másik, hogy „elképesztően ellenálló, kitaposni, letaposni, kiszárítani szinte nem lehet, olyan ellenálló, mint ez a város”.

A főpolgármester-jelöltek az Indexen részletesen is beszámoltak terveikről, köztük Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és Grundtner András.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. augusztus 4-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)