2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Badacsonyi telekmutyi: váratlan fordulat a magyar Toszkánában

2024.06.04. 16:01
Kedvező áron jutott egy kivételes adottságú badacsonytomaji ingatlanhoz egy helyi vállalkozó, aki később a település alpolgármestere lett. A tervezett beruházás megvalósítása helyett feldaraboltatta a telket, a 4200 négyzetméterből 3900-at értékesített. A területen már építkeznek, olyan turisztikai fejlesztésen dolgoznak, amire a korábbi tulajdonos szerint a telek alkalmatlan, ezzel indokolta az eladását is.

Nem egy átlagos kétezer lelkes település Badacsonytomaj, Magyarország egyik legismertebb és legszebb borvidékének szívében, a Balaton északi partján. Valahol talán mégis érthető, hogy a küszöbön álló önkormányzati választások apropóján nem a vulkanikus borválogatások szolgáltatnak témát a festői szépségű kisvárosban.

A történet – amellyel több ízben foglalkozott már a sajtó – bő hat évvel ezelőttre nyúlik vissza, 2017 áprilisában ugyanis Badacsonytomaj önkormányzata úgy döntött, pályázatot ír ki egy központi helyen lévő értékes telek értékesítésére, hogy azon a befektető turisztikai célú fejlesztést végezzen, amivel gyarapodik a település, és hasznosul a jó helyen lévő önkormányzati ingatlan.

Pincesort terveztek

A vevő Hartai Béla volt, aki ekkoriban badacsonytomaji vállalkozóként volt ismert, ám 2019 őszén a település alpolgármestere lett. Érdemes felidézni, hogy az adásvételi szerződésben kikötötték: öt éven belül meg kell valósulnia a turisztikai fejlesztésnek (több dokumentumban szerepel egy nyolc pincéből álló pincesor), ami, ha nem készül el, az önkormányzatnak visszavásárlási joga van a kiemelkedő helyen lévő területre. Miután a vevő kinyilvánította, hogy állami pályázaton indulna a beruházás megvalósításáért, és ismertette, hogy a kinézett felhívás egyik kritériuma a tehermentes ingatlan, az önkormányzat törölte a visszavásárlási jogot.

Helyette 20 millió forintos kötbért rögzítettek, ami akkor fizetendő, ha nem készül el öt éven belül a beruházás, illetve abban az esetben is, ha Hartai Béla értékesíti a területet.

Állítólag sem az eladó fél, tehát a képviselő-testület, sem pedig a vásárló nem volt tisztában azzal, hogy a helyi építési szabályozás mennyire korlátozottan engedi a beépítést az adott területen. Hosszas egyeztetések után lazítottak az építési szabályzaton, és ugyan nem az eredeti tervek szerint, de módosításokkal elgördültek az akadályok a beruházás megvalósításának útjából. Ennek ellenére Hartai Béla feldaraboltatta a területet, és a 4200 négyzetméteres területből – új helyrajzi számon – 3900 négyzetmétert eladott, anélkül, hogy megkezdte volna rajta a fejlesztést.

Visszavásárlási jog helyett kötbér

Egy korábbi önkormányzati ülés jegyzőkönyve pedig ígéretet tett arra, hogy nem értékesíti tovább az ingatlant. Az önkormányzat nem élt a visszavásárlási joggal, hanem a kötbért kérte volna, csakhogy Hartai nem fizetett. Az értékes telket Hartai Béla nyomott áron tudta megszerezni, mivel határozott beépítési célt hagytak jóvá, és a beépíthetősége is korlátozott volt. Ugyanakkor a 35 millió forintért megszerzett teleknek piaci becslések szerint már akkor is különösebb nehézség nélkül lehetett új gazdát találni 100 millió körüli vagy akár afeletti áron.

img-f448b274f578bce6a3786a3f1931b526-v-e1595944144323
Fotó: Olvasói fotó / Index

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő tett fel kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek, méghozzá a következőt:

Sértett törvényt Hartai Béla, Badacsonytomaj alpolgármestere azzal, hogy májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesített egy értékes fejlesztési területet?

Magyarország legfőbb ügyésze a kérdést feljelentésként értékelte, egyúttal továbbította a Tapolcai Rendőrkapitányságnak. A nyomozást megszüntették, azzal az eredménnyel, hogy nem történt megtévesztés, csalás, és kár sem keletkezett. Arról, hogy Hartai nem fizette ki a kötbért, azt mondták a rendőrök, hogy az önkormányzat polgári perben követelheti a pénzt.

Elkezdődött az építkezés

Figyelemre méltó fejlemény, hogy azóta megkezdődött egy fejlesztés a területen, méghozzá az eredeti elképzeléshez nagyon hasonló építkezés:

egy 640 négyzetméteres pince, a frontján nyolc üzlethelyiséggel, amelyeket borászoknak adnának ki, hogy a borvidékre jellemző borokat népszerűsíthessék turistáknak.

A Badacsonytomaj TV felvétele szerint a múlt heti – egészen pontosan május 29-i – önkormányzati testületi ülésen a fejlesztő azt kérte, hogy önkormányzati parkolóhelyeket válthassanak meg, ezzel megfelelve az előírásnak. Hartai Béla megszavazta, hogy közös koncepciót dolgozzanak ki erre, elismerve, hogy mégis lehet turisztikai fejlesztés azon a területen, amelyről ő maga korábban úgy vélte, alkalmatlan ilyen célra, és ezzel indokolta az értékesítését is.