2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Nem gyártanak új szavazólapokat, több mint egymilliószor húzzák át Szentkirályi Alexandra nevét

2024.06.08. 11:29
Lesz dolga a 23 budapesti kerület helyi választási irodájában ténykedőknek, ugyanis Szentkirályi Alexandra visszalépésével a választási eljárásról szóló szabályok értelmében 1 millió 364 ezer főpolgármesteri szavazólapon kell áthúzni a nevét.

Nem gyártják újra a főpolgármesteri szavazólapokat két nappal a választás előtt Szentkirályi Alexandra visszalépése miatt, de mind az 1 millió 364 ezer példányon áthúzzák a fideszes politikus nevét – derítette ki a 24.hu.

A Nemzeti Választási Iroda azt közölte a lap megkeresésére, hogy a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 178. § (3) bekezdése értelmében ha egy, az egyéni szavazólapon szereplő jelölt vagy egy lista a szavazást megelőző 14. nap után, de a szavazás napját megelőzően kiesett – és a szavazólapokat már ezt megelőzően előállították –, e tényről a szavazatszámláló bizottság köteles a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat.

A kiesett jelölt vagy lista nevét a szavazólapon a szavazás napját megelőzően a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza

– jelezték. 

Azt is jelezték, hogy a fenti hivatkozással összhangban a főpolgármester-jelölt nevét a 23 budapesti kerület helyi választási irodája húzza át a szavazólapon.

Az Index is beszámolt arról, hogy Szentkirályi Alexandra péntek reggeli visszalépésével alaposan átalakulnak a főpolgármester-választás szavazólapjai, és több százezer papírt kell kézzel javítani. Az erről szóló cikkünkben arra is választ kapnak, hogy lehet-e kiesett jelöltre szavazni, hogy meddig lehet egy visszalépést bejelenteni, továbbá mi történik akkor, ha elrontjuk a szavazólap kitöltését.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!