Magyar Bálint: magyarnak lenni sikertörténet

2004.03.15. 12:19
"Büszke vagyok arra, hogy a névtelen félistenek utódai a polgártársaim. Jó magyarnak lenni, szabad magyarnak lenni pedig még jobb" - jelentette ki az oktatási miniszter a Nemzeti Múzeum kertjében tartott ünnepségen. Magyar Bálint kiemelte: március 15-ét a magyarok tették ünneppé, és akkor sem adták, amikor el akarták venni tőlük.
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 156. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth téren hétfőn. Az ünnepi eseményen jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Kiállítás a Kossuth téren

Tekintse meg képeinket!
Az ünnepi eseményen részt vettek a kormány és a pártok képviselői, valamint a diplomáciai testület tagjai. A lobogó felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál, a koszorúzás után a Nemzeti Lovas Díszegység és a fúvószenekar felvezetésével a Kossuth téren egybegyűltek átvonultak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a központi ünnepség helyszínére. A Kossuth téren hatalmas tablók mutatják be a szabadságharc eseményeit.

"Magyarnak lenni sikertörténet"

A múzeumkertben tizenegy órakor kezdődött a forradalmi megemlékezés. A 156 éve történteket ünnepi színdarab keretein belül elevenítették meg színjátszó diákok. Az idősíkokkal játszó töredékes - már már balladai - előadás a forradalmi és a kortárs ifjúság tépelődő, kétségek közt őrlődő, ám mégis lelkes és tettre kész csoportjait jelenítette meg a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében rendezett állami ünnepségen.

"Sokan azt mondják: magyarnak lenni kudarctörténet. Én azt mondom: sikertörténet. Sikertörténet, bár rengeteg áldozattal" - mondta Magyar Bálint beszédében.

Az oktatási miniszter azt mondta, hogy a görög mitológia Európája és a Magyarországot szimbolizáló Hungária nőalakjai "testvérek". "Most Hungária visszatalál testvéreihez, a testvérek visszatalálnak Hungáriához. De egy családban is mindenkinek megvan a saját arca, a saját története, a saját személyisége, a saját lényege. Ezért soha nem szabad elfelednünk azt, amit mindannyian tudunk, és amit március 15-ének köszönhetünk" - jelentette ki a szabad demokrata politikus.

"A mi ünnepünk"

Klikk a képre!
Március 15-e szabadsághősöket adott, van, akinek ismert a neve, van, akinek nem. Kossuth úgy hívta a honvédeket, hogy névtelen félistenek - emlékeztetett Magyar Bálint. "Büszke vagyok arra, hogy a névtelen félistenek utódai a polgártársaim. Jó magyarnak lenni, szabad magyarnak lenni pedig még jobb" - jelentette ki. A magyar szabadság az emberek szabadsága, a magyar haza az emberek szabadságközössége. A szabadság teremt az országból hazát. A szabad magyar nem csak cél, hanem lehetőség is. Lehetőség arra, hogy "jobb emberek legyünk" - mondta a miniszter.

A miniszter közölte: március 15-ét a magyarok tették ünneppé, és akkor sem adták, amikor el akarták venni tőlük. "Nem adtuk, sem pecsovics kormányoknak, sem az oroszok bábjainak. Nem adtuk, mert a mi ünnepünk az a mi szabadságunk. Amíg lesz magyar, addig lesz március 15-e. Amíg lesz március 15-e, addig lesz magyar szabadság" - jelentette ki Magyar Bálint.

Pontban délben, megszakítva az ünnepi műsort, csatlakozva ezzel az európai gyászhoz, három perces néma csenddel emlékezett meg a múzeumkertben összegyűlt tömeg a madridi merényletsorozat csaknem kétszáz halálos áldozatáról.