Szilárda
-4 °C
3 °C

Megtört a zuglói átok

2006.07.17. 12:22
Keller László, kormányzati funkció hiányában, Törökbálinton építené tovább karrierjét, Tóbiás József, korábbi pártigazgató pedig Érden próbálkozott. Keller még versenyben van. A XIV. kerületben viszont minden korábbi negatív előjel ellenére megszületett a megállapodás az SZDSZ és az MSZP között.

Keller plusz 3

A kormányzati megbízatás nélkül maradt Keller László önkormányzati karrierrel szeretné kárpótolni magát. Az Index információi szerint az egykori közpénzügyi államtitkár az elmúlt hónapokban nagy energiával igyekezett meggyőzni a helyi szocialistákat, hogy a független Turai István helyett őt indítsák Törökbálinton a polgármesteri posztért. Keller nyomulása ellenére a helyi MSZP-ben még nem döntöttek a jelölt személyéről. Fűrész János, törökbálinti szocialista elnök az Index kérdésre elmondta, hogy Keller mellett még további három jelölt is versenyben van, miután a legutóbbi egyeztetés eredmény nélkül ért véget, ráadásul a koalíciós egyeztetés is hosszabb időt vesz majd igénybe. A városi MSZP-elnök szerint egyelőre annyi biztos, hogy a kampánynyitás közelsége miatt július 25-re biztosan el kell dőlnie, hogy ki indulhat a párt képviseletében a polgármesterségért. Bár nem volt önkormányzati tisztsége, Keller eddig sem tartotta távol magát a jelentősebb helyi ügyektől: a volt államtitkár teljes erőbedobással lobbizott például a várost ellátó Érd és Térsége Vízközmű Kft. részleges privatizációjáért. A nyolc települést is érintő cégeladás azonban egyelőre megbukott.

Döcsakovszky vs. Tóbiás

A közeli Érden viszont az okozott koalíciós feszültséget, hogy az előző, 2002-es választástól eltérően az MSZP egyeztetés nélkül nevezte meg polgármester-jelöltjét, Döcsakovszky Bélát. A jelenleg is polgármesterként dolgozó Döcsakovszkyt 2002-ben az SZDSZ és az MSZP közösen indította, de most egyelőre csak az MSZP áll mögötte. Az SZDSZ ugyanis szerette volna megvizsgálni, mit tett, és mit nem a polgármester az elmúlt négy évben, de a szocialisták mindent megelőzve, már tavaly megnevezték jelöltjüket. Az SZDSZ valamint néhány szocialista tag követelte, hogy a döntést vonják vissza. Tóbiás József, az MSZP volt pártigazgatója az Indexnek cáfolta ugyan, hogy megpróbálkozott Döcsakovszky kiszorításával, információink szerint azonban kettejük párharca a jelöltségéért csak a múlt héten zárult le, amikor a helyi szervezet többsége mégis a jelenlegi városvezető mellett állt ki.

Kockázat nélkül: SZDSZ-MSZP

Koalíciós megállapodás született viszont az MSZP számára négy éve a legnagyobb blamát hozó fővárosi kerületben. A pártvezetés hathatós közbenjárására a múlt héten a zuglói szocialisták is rábólintottak az SZDSZ polgármester-jelöltjére. A XIV. kerületben így Weinek Leó, a Central European Trust kockázati tőkealap vezetője lesz az SZDSZ-MSZP közös jelöltje a most hivatalban lévő fideszes Rátonyi Gábor polgármesterrel szemben. Rátonyi nevető harmadikként 2002-ben azért tudott nyerni, mert a két kormánypárt nem tudott megállapodni, jelöltjeik pedig egymást ütötték ki. A szabad demokrata Kutalikné Kardos Zsuzsa újabb négyéves megbízatását 0,84 százalékkal bukta el, miközben az MSZP és az SZDSZ együtt több mint 63 százalékot szerzett. Az országgyűlési választások után sokáig úgy tűnt, most is hasonló helyzet áll elő: sokáig az MSZP zuglói elnöke, Szücs István számított a legesélyesebbnek a szocialisták helyi belháborújában. Az SZDSZ azonban, biztos, ami biztos, előre bejelentette, hogy őt nem támogatná.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!