Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hiába lobbizott Keller László?

2006.01.17. 17:21
Biatorbágy megtorpedózta a Keller László, volt közpénzügyi államtitkár által támogatott vízmű privatizációs ügyletet. A képviselő választókerületében hét település vezetői két sikertelen próbálkozás után a múlt héten győztesnek hirdették ki azt a céget, amellyel már közel egy éve megkezdték a tárgyalásokat az Érd és Térsége Vízközmű Kft. részleges eladásáról. A közös önkormányzati tulajdon elidegenítését azonban a bíróság most felfüggesztette, miután a privatizációt szorgalmazó polgármesterek úgy hirdettek eredményt a második pályázaton, hogy nem vették figyelembe Biatorbágy bejelentett szándékát: a település egy másik önkormányzat tulajdonrészével kapcsolatban akart élni elővásárlási jogával.

Az Index információi szerint kedden egy bírósági döntés felfüggesztette az Érd és Térsége Vízközmű Kft. (ÉTV) privatizációját.

A vége az lesz

Az önkormányzati cég eladására tavaly ősszel tett kísérletet a tulajdonos nyolc település egy része. A különösen az érdi és a törökbálinti vezetés által szorgalmazott tranzakció mellett lobbizott több önkormányzati testület előtt Keller László volt közpénzügyi államtitkár is. A képviselő - bár ezt az Index korábbi cikke után a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében tagadja - pályáztatás nélküli értékesítésre akarta rábírni választókörzetének településeit. Keller, úgy tudjuk, a később nyertesnek kihozott FCSM-Veolia cégcsoporttal "már letárgyalt" szerződés támogatása érdekében személyesen is felkereste az eladást ellenző biatorbágyi polgármestert, sőt a sóskuti helyi újságban cikket is írt.

A volt közpénzügyi államtitkár a Sóskuti Hímondóban közölt írásában egyszer sem említi meg, hogy az önkormányzatok cégét csak pályáztatással lehet eladni, helyette a Fővárosi Csatornázási Művekkel folytatott tárgyalásokon kialakított konstrukció mellett érvelt, és azzal fenyegette a privatizációt ellenzőket, "a vége az lesz", hogy "igen jelentősen fel kell emelni a víz- és csatornadíjat". (A körzetben köztudott, hogy a szocialista vezetésű Érd a ciklus eleje óta önköltségi ár alatt értékesíti az ÉTV szolgáltatást lakosainak, és ezt a döntést a társtelepülések perfenyegetése ellenére is fenntartotta.)

Érthetetlen sietséggel

A elsőfokú részdöntést hozva a bíróság most megállapította, hogy Biatorbágy február első hetéig élhet elővásárlási jogával, ha befizeti a Budaörs által korábban kért 8 milliós vételárat a tulajdonában lévő üzletrészért. Biatorbágy polgármestere, Palovics Lajos az Indexnek azt mondta, hogy a döntés nyomán megváltozhatnak az ÉTV sorsát eldöntő szavazati arányok, így az "érthetetlen sietséggel" összehozott eladás is kútba eshet.

Palovics megítélése szerint az ÉTV jól működik, és "sokkal többet ki lehetne belőle hozni, mint amit a Veolia valaha is ajánlott". A polgármester értetlenségét fejezte ki azért is, hogy Keller László miért kereste fel személyesen, hogy rábeszélje az eladásra. "Arra gondolni sem merek, mi késztet egy képviselőt, akinek semmi köze az önkormányzati céghez, hogy belemásszon egy ilyen történetbe". Palovics szerint az, hogy a Biatorbágy által kezdeményezett ügyben nem volt döntés és mégis eredményt hirdettek az utolsó, zárt meghívásos pályázaton, valamint, hogy Keller és az érdi polgármester az államháztartási törvény rendelkezéseivel szemben először pályáztatás nélkül akarták eladni az önkormányzati vállalkozást, elgondolkodtathat mindenkit, hogy valóban jól volt-e előkészítve az üzlet.