Mátyás
-6 °C
1 °C

Keller a nyilvánosság ellen beszélt

2006.01.15. 14:51
A volt közpénzügyi államtitkár egy önkormányzati tulajdonban lévő cég pályáztatás nélküli értékesítésére akarta rábírni választókerületének településeit: Keller László olyan befektető cég érdekében lobbizott az önkormányzatoknál, amely több zűrös próbálkozás után szerdán kapott zöld utat a milliárdos üzletrész privatizációjához, pedig három településen népszavazást is kezdeményeztek az értékesítés ügyében.

Egy törvénytelen eladási kísérlet, egy bíróságon megtámadott, majd hirtelen eredménytelennek nyilvánított pályáztatás után az egyetlen konkurens kizárásával végződött zárt meghívásos pályázaton Érd és környékének polgármesterei szerdán győztesnek nyilvánították azt a befektető céget, amely tavaly jelentkezett be az önkormányzati tulajdonban lévő vízszolgáltató kft. részleges megvásárlására.

Kizárásos alapon

Az Index információi szerint az FCSM-Veolia cégcsoport úgy kapta meg a lehetőséget a nyolc települést, Törökbálintot, Érdet, Diósdot, Tárnokot, Pusztazámort, Sóskútat, Biatorbágyot, Herceghalmot ellátó Érd és Térsége Vízközmű Kft. (ÉTV) kisebbségi tulajdonának megszerzésére, hogy a döntéshozók kizárták a zárt meghívásos pályázat másik szereplőjét, a Fővárosi Vízművek és a pécsi vízmű konzorciumát. A kizárásos alapon nyertes céggel 2005 tavasza óta igyekeznek nyélbe ütni az adás-vételt.

Az FCSM-Veolia az első körben 1,1 milliárd forintot ajánlott a nyolc település tulajdonában álló ÉTV 26 százalékáért, amivel 25 évre megszerezte volna a szolgáltatás jogát, az osztalék 75 százalékát, és a teljes menedzsmenti jogokat.

Keller szerint a nyilvánsság előtt tilos privatizálni

Az üzlet érdekében bevetette magát Keller László, korábbi közpénzügyi államtitkár is, aki saját választókörzetében több önkormányzatban is lobbizott. Keller a jegyzőkönyvek tanúsága szerint kifejezetten sürgette a privatizációt, bár azt minden alkalommal hangoztatta, hogy nem áll kapcsolatban az ajánlattevővel. Keller állítása szerint az önkormányzati cégnek rossz a tulajdonosi szerkezete, és - bár erről a helyi képviselőknek más információi voltak - rossz pénzügyi helyzetben van.

A testületeket azonban leginkább azzal lepte meg a volt üvegzseb-államtitkár, hogy mindenütt az önkormányzati tulajdon nyílt eljárás ellen lépett fel. Keller több önkormányzatban állította, hogy a törvények kifejezetten tiltják az üzletrész nyilvános értékesítését, ezért javasolta három képviselő testület előtt is, hogy gyorsan fogadják el a beruházó cég ajánlatát.

"Hát először is a közbeszerzés ugye szóba sem jöhet a tulajdonszerzésnél, mert itt a gazdasági társaságokról szóló törvény világosan megmondja, hogy üzletrészt nyilvánosan nem lehet értékesíteni. Lehet ezen csodálkozni, de így van. Tehát nyilvánosan az üzletrészt nem lehet meghirdetni. Nyilván ezt a konstrukciót (az első fordulóban az egyetlen vevő számára előkészített szerződést) szintén nem lehet meghirdetni, mert ez nem az önkormányzatok, nem a polgármestereknek a találmánya, hanem a befektető mondta, hogy ő tesz egy ajánlatot, és a tárgyalások során oda-vissza kialakult, most nyíltan az elképzelhetetlen hogy ezt fölrakjuk a sajtóba és akkor majd ki jelentkezik még ugyanerre a konstrukcióra. Hát ez meglehetősen életszerűtlen" - mondta Keller 2005. október 18-án az egyik érintett képviselőtestület hüledező tagjainak Sóskúton. A volt közpénzügyi államtitkár hasonló tartalmú beszédet tartott Tárnokon is, és lobbizott a törökbálinti önkormányzatban is.

Megtámadták, kiírták

A volt közpénzügyi államtitkár októberi támogatókörútja után törvényességi okokból elálltak a köztulajdon sima eladásától. Az önkormányzatok a Keller által hangoztatott érvek ellenére pályázatot írtak ki. A tulajdonosok nevében eljáró önkormányzatok szokatlanul rövid, kéthetes beadási határidőt hagytak az érdeklődőknek, az FCSM-Veoliaé mellett azonban mégis további három pályázat érkezett be, sőt az egyik vállalkozás a kiszivárgott hírek szerint 300 millióval túl is licitálta az eredeti javaslatot.

A tenderbontás körülményei miatt a pályázatot az egyik cég bíróságon támadta meg. A Geotorr Rt. tisztességtelen piaci magatartás miatt kérte a pályázat lezárásásánál történtek kivizsgálását. Az Index információi szerint a pályázati elnök még a közjegyzővel is vitába keveredett. A cég az ítélethozatalig az ügylet leállítását is kérte a bíróságtól, de az önkormányzatok az egész nyilt pályázati processzust érvénytelennek nyilvánították, és zárt meghívásos pályázatot írtak ki.

A szerdai eredmény, ahol végül mégis a FCSM-Veoliat hozták ki győztesnek, már ezen a pályázaton született, amely szintén pár hét alatt átfutott az önkormányzatokon, annak ellenére, hogy a privatizációval kapcsolatban három településen is népszavazást kezdeményezett az ellenzék. Az Index információi szerint az utolsó pályázaton a kizárt konzorcium 1,7 , a nyertes pedig 1,5 milliárd forintot ajánlott az önkormányzati kft. megvételére.

Keller titkárnőjét értük csak el

Az Index megkereste Keller Lászlót is, de csak titkárnőjét, Csernyák Krisztinát sikerült elérnünk, Keller nem nyilatkozott.

Az ügyben megszólalt a Fidesz is. Csenger-Zalán Zsolt a párt budaörsi választókerületi elnöke közölte, a privatizációt "a helyi lakosok egyértelműen ellenzik". A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy hét önkormányzat minden előzetes hatástanulmány, összehasonlító ajánlat, illetve pályáztatás nélkül egy konzorcium bevonása mellett döntöt "Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő hathatós támogatásával".

Keller László közleményében azt válaszolta, az "Érd és Térsége Viziközmű Kft. tulajdon-átrendezéséről hét érintett település képviselő-testülete döntött, nem pedig a szocialisták." Keller szerint a Fidesz csak akkor nem ellenezné a privatizációt, ha az ő holdudvara lenne a haszonélvező, Csenger-Zalán pedig csupán ismertté akarja magát tenni a "negatív kampánnyal".