Túlterhelt költségvetés-tervezet

2000.07.16. 19:20
A költségvetési egyeztetések első körében a tárcák mintegy 700 milliárd forinttal igényeltek többet annál, mint ami rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben - közölte Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára A Hét című műsorban.
Varga Mihály, az m1 közszolgálati televízió műsorában 700 milliárd forint többletigényt számolt össze az egyes minisztériumok tervezett költségvetéseiből. Területfejlesztésre és agrártámogatásra mintegy 115 milliárd forint többletet igényelnek, ebből a PM már mintegy 13,9 milliárdos összeget elfogadásra javasolt, a különbség még mindig nagy, közel százmilliárd forint. A Belügyminisztérium 89 milliárddal kért többet, mint amire jelenleg lehetőséget lát a kormány. A közlekedési minisztérium is jelezte plusz igényét, elsősorban a gátak megerősítésére és más beruházásokra.

Torgyán kéri a legtöbbet

A legmagasabb összegű, mintegy 115 milliárd forintos igényt a többletre idén is az FVM nyújtja be. Torgyán József szerint ez az aszályos időkben nélkülözhetetlen szükségtározók kialakítására, az öntözés ingyenessé tételére, a biogazdálkodás támogatására, az erdősítési program megvalósítására, az élelmiszer és feldolgozóipar korszerűsítésére, valamint a Nemzeti Földalap rendezésére szeretnék fordítani.

A földművelésügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy ahol a többéves fejlesztési programjukkal a miniszterelnök és az érintett tárcák egyetértenek, ott hosszú távú stratégiai programot dolgoznak ki majd kölcsönösen. A megállapodás kérdése az, hogy egy- vagy kétéves költségvetésben gondolkodunk-e - mondta Torgyán József. Hozzátette viszont, hogy ha e kérdésekben nem tudnak megegyezni, a báziskérdéseket megfelelően tisztázni, akkor értelmetlen lenne többéves költségvetést létrehozni.

Az egészségügyi tárca kiemelt figyelmet fordít a vérellátó szolgálatra, valamint a sürgősségi betegellátásra. A mentőszolgálatnál a gépkocsik cseréjén és az állomások korszerűsítésén túl a hosszabb készenléti idő megvalósítását is tervezik. Az Egészségügyi Minisztérium húszmilliárd forinttal kér többet, főként bérfejlesztésre, a jelentős elmaradás miatt, de beruházásokra és fejlesztésekre is fordítanának belőle, figyelembe véve az esetleges átütemezéseket is.

A Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára ismertette: két dolgot már sikerült elérni. A szociális területen nem a létszámcsökkentésből kell kigazdálkodni a tervezett bérnövekedést, másrészt pozitívan érinti az ágazatot a minimálbérnek tervezett 40 ezer forintra emelése, amely illetményfejlesztéssel jár majd. A tárca különleges hangsúlyt helyez a fogyatékosügy programjának 2001. évi megvalósítására.

Nógrádi László, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium első embere egyelőre titokban tartja többletköveteléseit. De - a tervezett jelentős fejlesztések miatt - a mostaninál lényegesen többet szeretne annak ellenére, hogy a hírközlés más hatáskörbe került.

Pokorni Zoltán oktatási miniszter a tárca 148 milliárdos keretét 45 milliárd forinttal szeretné növelni. Végösszegként, a tárgyalások eddigi eredményeként, 170 milliárdot lát érvényesíthetőnek. Az oktatási tárca legfontosabb feladatának azt tartja, hogy sikerüljön közalkalmazotti jogviszonyban tartani a felsőoktatási oktatókat. Ezért szigorú szakmai bérrendszert dolgoznak ki, amely a minőségi a tudást és a teljesítményt veszi alapul. A pedagógusok bérének a felzárkóztatására pedig 2001 szeptemberétől 20 százalékos béremelést javasol. Másik kiemelendő terület a kutatás-fejlesztés, e területen 18 milliárd forintos külön programot indítanának.

A honvédelmi tárca 2001-2003 között rögzített pénzügyi támogatásban részesülne, amely évente a GDP 1,51 százalékát teszi ki, ami jövőre megközelítően 223,6 milliárd forintot jelent.

A Széchenyi-terv biztos befutó

Varga Mihály nem állított sorrendet a tárcák igénye között, de kiemelte a Széchenyi tervet, melynek hat területe mindenképpen elsőséget élvez a jövő költségvetésében. Hasonlóképpen számíthatnak jelentős többletre az egészségügyi szférában, valamint a Szociális és Családügyi Minisztérium is.

A jövő évi költségvetés tervezése eddig az előre elhatározott forgatókönyv szerint zajlik, vagyis azt a szeptember 30-i határidő előtt két héttel benyújtjuk az Országgyűlésnek. Varga Mihály azt már technikai kérdésnek tartotta, hogy mikor célszerű elfogadni a 2001-2002-es költségvetést. Úgy vélte, a parlament nagy valószínűséggel még ebben az esztendőben dönt az elkövetkező két év államháztartási számairól.

Az államtitkár kedvező jelenségnek tartotta, hogy e program felgyorsítására a Pénzügyminisztérium egymilliárd forintos többletet biztosítana. Segítségével megoldható lenne például az utak és középületek akadálymentesítése, bár a minisztérium erre félmilliárddal többet szeretne fordítani.