Változik az abortusz-törvény

2000.01.25. 13:00
Várhatóan február végén a kormány elé kerül az abortusz-törvény módosításáról szóló tervezet. A terhesség-megszakítás feltételeit az új törvény nem szigorítaná, de az állam az ezután csak az első beavatkozáshoz adna támogatást. Az SZDSZ javaslata szerint ugyanakkor jövőre a szociálisan rászorulók kedvezményesen juthatnának fogamzásgátló-szerekhez.

A jelenleg érvényes, '92-es magzatvédelmi törvény a terhes nőre bízza a döntést, megtartja-e a babát vagy nem. A terhességet az állapotos nő a 12. hétig megszakíttathatja, ha egészségét súlyosan veszélyezteti, vagy ha a magzat valószínűsíthetően súlyos fogyatékosan születik meg illetve egyéb károsodásban szenved. Elvetetheti a magzatot akkor is, ha a terhesség bűncselekmény következménye vagy ha az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van. A válsághelyzet azonban egyrészt szubjektív kategória, másrészt a magzati élet védelméről szóló jelenlegi szabályok ellentétesek az Alkotmánnyal. (Lehetővé teszik ugyanis, hogy a nem kívánt terhességet már akkor megszakítsák, ha az állapotos nő kijelenti, hogy súlyos válsághelyzetben van. Igaz, ez csak akkor elfogadható indok, ha veszélyezteti a magzat fejlődését.)

Az Alkotmánybíróság '98 novemberében úgy döntött, hogy 2000. június 30-i határidővel megsemmisíti a törvénynek ezen ellentmondásos részét, ezért kell most a törvénymódosítás tervezetét a kormány elé vinni.

Az abortuszra jelentkezők az új törvény szerint a jelenlegi "semleges" helyett olyan tájékoztatást kapnának, amely segíti őket a magzat megtartásában. Nem változik a terhesség-megszakítás első lépése: a jelentkezőnek továbbra is a Családvédelmi Szolgálatnál kell jelentkezniuk a terhességet igazoló dokumentummal. A tervek szerint terhes nőnek, ha a beavatkozást kéri, három nap gondolkodási idő után kell nyilatkozna a Családvédelmi szolgálatnál. Jelentős változás lesz viszont a terhesség-megszakítás költségeiben: megszűnik minden szociális helyzettől függő kedvezmény, a javaslat szerint csak az első beavatkozás lenne térítésmentes. (A terhesség-megszakítás ma még tízezer forint. Amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbér másfélszeresét, akkor az összeg hatvan százalékát elengedik. Ha a család tagjai a minimálbér felénél is kevesebbet kapnak kézhez, a műtétért a nőnek 1.500 forintot kell fizetnie.) Az, hogy mennyibe fognak kerülni a további beavatkozások, egyelőre nem tudni. Összehasonlításul: a Telki Magánkórházban a terhesség-megszakítás 79.000 forint.

Abortuszról
Az abortusz szó eredetileg annyit tesz: vetélés. Csak a köztudatban bővült a jelentése "terhesség-megszakítás"-ra. Tavaly közel 65.000 abortuszt végeztek Magyarországon. A művi várandósság-megszakítást nálunk 1956 nyarán legalizálták, azóta ötmillió kétszázezer beavatkozás történt. A fogamzóképes nők 71%-a védekezik valamilyen módon. Óvszert használ kilenc százalék, spirált 14%; 11% alternatív megoldáshoz folyamodik (pl. hőmérsékletet mér és számol), 38% tablettát szed.
Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő közölte: országgyűlési határozati javaslattervükben azt indítványozták, hogy a kormány vezesse a fogamzásgátlás támogatását a társadalombiztosításba. Eszerint a 19 év alatti és a negyven feletti nőknek a gyógyszer ár tíz százalékát kellene kifizetniük, a többiek az ár feléért juthatnának a fogamzásgátlóhoz. A javaslat másik lényeges pontja szerint szociális helyzettől függően nagyobb kedvezmény is adható lenne. (A TB jelenleg nem támogatja a fogamzásgátló-szereket, miközben átlagosan többszeresére emelkedett e tabletták ára.)

A Magzatvédő Társaság alapelve, hogy a fogantatástól kezdve joga van az embernek az élethez. Nincs tehát olyan ok, amely elfogadható lenne a magzati korát élő gyermek életének kioltására - hangsúlyozta Zsigmond Vince, a Magzatvédő Társaság vezetője. Ilyen értelemben elviekben üdvözölnének egy olyan törvényt, amely nem engedi meg az abortuszt, de ez a magyar társadalom jelenlegi állapotában nem lenne célravezető - mondta. A társaság szerint nyilvánvaló, hogy a művi várandóság-megszakítás tünet. Minden megfogant emberélet sérthetetlen és szent, de kategorikus tiltásokkal semmire sem szabad embereket rákényszeríteni. A megoldás a szakember szerint hosszú távon az ismeretterjesztés és a szemléletformálás a felelősségteljes magatartás kialakítására. Ez persze több évtizedes következetes és kitartó munkát igényel - folytatta a társaság vezetője, a tünet kezelése viszont nehezebb kérdés. A valós válsághelyzet megoldásának csak egy része lehet a direkt anyagi segítség. Közvetett utakat is kell keresni: a megoldás a magzatvédő szerint a családi jövedelemadózás, az állami támogatás, az egyházi intézmények és a civil szervezetek munkafeltételeinek javítása.