Donát
-4 °C
2 °C

Ismét dönt az Alkotmánybíróság három ellenzéki kérdés ügyében

2007.06.05. 07:04
Kapcsolódók (9)
Ma dönt az Alkotmánybíróság (AB) az Országos Választási Bizottságnak (OVB) arról a három megtámadott határozatáról, amelyekben az OVB elutasította a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett, a kórházi napdíjra, a vizitdíjra, illetve a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését. Az AB döntéseiről a testület elnöke délben sajtótájékoztató keretében számol be.

A "hétigenes" népszavazási kezdeményezésként ismertté vált hét kérdés közül az AB márciusi döntése alapján háromban - a termőföld családi gazdálkodót érintő elővásárlási jogára, a kórházak állami, illetve önkormányzati tulajdonban maradására és a gyógyszerek kizárólag patikában történő árusítására vonatkozó kérdésekben - megindulhatott az aláírásgyűjtés.

Két kérdésben - kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekben - az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és a döntéssel az AB is egyetértett. A fennmaradó két kérdést - a vizitdíjra és a képzési hozzájárulásra vonatkozókat - az AB döntése alapján az OVB-nek újra kellett tárgyalnia.

A Fidesz az AB márciusi döntését követően módosította a vizitdíjra vonatkozó kérdését és új kérdést fogalmazott meg a kórházi napidíjra vonatkozóan is. A két kérdést tartalmazó, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések ügyében az OVB március végén, illetve április elején ismét elutasító döntést hozott. A Fidesz ezt követően ismét az AB-hez fordult.

Az AB mindezek mellett egy másik megtámadott OVB határozatról is dönt ma. Ebben az OVB ugyancsak megtagadta az aláírás­gyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését. A határozatot a Magyar Függetlenségi Párt támadta meg. A kezdeményező arra vár választ, hogy az állampolgárok egyetértenek-e azzal: az ország katonai semlegessé­gének érdekében a Magyar Köztársaság mondja fel NATO-tagságát.