Alfréd
-2 °C
2 °C

Majtényi szerint törvényt sértett az imázsközpont

2001.06.28. 17:35
Fegyelmi felelősségre vonást javasol Majtényi László adatvédelmi biztos annak kapcsán, hogy megítélése szerint jogellenesen szolgáltatta ki a központi nyilvántartó hivatal az Országimázs Központnak (OK), több mint 3,5 millió állampolgár adatait a Millenniumi Országjáró című kiadvány postázása okán. Majtényi szerint a kérés törvénytelen volt, az imázsközpont a Miniszterelnöki Hivatal jogszabályokban meghatározott feladatain túlterjeszkedett, amikor elkérte a címlistát. Az OK egyelőre nem reagált az omudsman ajánlására.
A Millenniumi Országjáró országos programajánló és kulturális magazin postázásával összefüggő adatkezelésekkel kapcsolatos vizsgálatát az adatvédelmi biztos befejezte, és ajánlásban összegezte tapasztalatait. Majtényi László irodájához május végétől érkeztek olyan írásos beadványok és telefonos kérdések, amelyekben az állampolgárok - a nevükre és címükre postán érkezett Országjáró kapcsán az után érdeklődtek, hogy a magazin kiadója, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja, hogyan jutott név- és lakcímadatukhoz, illetve adataikat jogszerűen használta-e fel. Egyesek azt kifogásolták, hogy a magazin postázásáról úgy mondhatnak le, ha - nevük és címük feltüntetésével - nyílt levelezőlapon egy ismeretlen postafiókra "lemondó nyilatkozatot" küldenek.

Jogsértő listakérés, postázás és adatkezelés

Majtényi álláspontja szerint az Országimázs Központ megfelelő jogi felhatalmazás nélkül igényelte több mint 3,5 millió állampolgár adatait, a postázás kapcsán több jogellenes adatkezelésre került sor és ezzel sérült a polgárok személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos joga. A vizsgálat feltárta, hogy a központi nyilvántartó hivatal - az adatszolgáltatási kérelem téves elbírálása miatt jogellenesen továbbította több mint három és fél millió állampolgár név- és lakcím adatát a kancellária főosztályának. Az imázsközpont pedig jogellenesen gyűjtötte, tárolta és továbbította a lemondási szándékukról nyilatkozók adatait.

A további és jövőbeni jogsértések elkerülése érdekében az adatvédelmi biztos ajánlásban szólította fel a központi nyilvántartó hivatal vezetőjét, hogy állami szerveknek csak olyan feladat ellátásához adjanak ki személyes adatokat, amely jogszabályban pontosan meg van határozva, de csak abban az esetben, ha az igényelt adatok kezelésére a kérelmezőt törvényi előírások jogosítják fel. Az ombudsman felkérte a belügyminisztert és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy a Millenniumi Országjáró postázásával összefüggő jogellenes adatkezelésekkel kapcsolatban folytassanak vizsgálatot a fegyelmi, vagy egyéb felelősség megállapítására.

Garantálni kell a személyes adatok védelmét

Majtényi László felkérte továbbá a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert, hogy a jövőben a közérdekű információk terjesztésére olyan megoldást válasszon, amely garantálja a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog maradéktalan érvényesülését. Az adatvédelmi biztos felhívta az állampolgárok figyelmét arra, hogy a jegyzőnél vagy a nyilvántartó hivatalnál előterjesztett korlátozó nyilatkozattal jogosultak megtiltani nyilvántartott adataik kiadását. Egy ilyen nyilatkozattal megakadályozhatják, hogy személyes adataikat például üzleti célból vagy törvényben fel nem jogosított szervek és személyek felhasználhassák.

A kancellária sajtóosztálya szerint az Országimázs Központ közleményben reagál majd az ajánlásban foglaltakra.