Az addiktológiai intézet bezárása ellen tiltakoznak

2008.03.13. 16:59
Több száz szakember levélben kéri az egészségügyi minisztert, hogy vonja vissza az Országos Addiktológiai Intézet bezárásáról szóló döntését, egyben kérik egy átfogó addiktológiai program bevezetésére. Levelükben kitérnek arra, hogy becslések szerint az országok GDP-jének 3-6 százalékára tehetőek a szenvedélybetegségek társadalmi kárai, ami Magyarországon 600-1200 milliárd forintot jelent.

Kétszázhatvan addiktológiai szakember írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyben sérelmezik, hogy az Egészségügyi Minisztérium májustól megszünteti az Országos Addiktológiai Intézetet (OAI). Az aláírók azt kérik a tárcavezetőtől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az intézmény megszüntetéséről szóló döntését.

Az Egészségügyi Minisztérium szerdán közölte, május elsejétől megszűnik az OAI, a gondozási feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át, a módszertani, kutatási, adatgyűjtési és monitoring feladatokat pedig az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ látja el a jövőben.

A változással párhuzamosan a jogutód intézmény kapacitása 1494 óráról 360 órára csökken. Ennek indoka az, hogy az OAI egy órára jutó esetszáma mindössze az országos átlag 27 százaléka, az egy órára eső beavatkozások száma az országos átlag 15 százaléka, az egy órára jutó pontszáma pedig az országos átlag 34 százaléka, azaz az intézmény kihasználtsága korábban az országos átlag negyede volt. A tárca szerint az Országos Addiktológiai Intézetet azért zárják be, mert helyzete rendezetlenné vált, miután az Országos Gyógyintézeti Központot - amelyen belül önálló költségvetési szervként működött - más intézményekkel összevontak.

A tiltakozó több száz szakember levelében úgy fogalmaz, hogy a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakma gyakorlatilag egyetlen háttérintézménye szűnik meg ezzel a döntéssel, és éppen a szenvedélyproblémák súlyos népegészségügyi következményei és társadalmi költségkihatásai miatt van szükség az intézet megerősítésére, továbbá egy átgondolt, elkötelezett addiktológiai program bevezetésére.

A dokumentum kitér arra is, a lakosság közel 10 százaléka küzd jelentős alkoholproblémával, a nikotinfüggőség pedig nemcsak a felnőttek körében elterjedt, hanem jelentős növekedést mutat a serdülők körében is. Nemzetközi becslések szerint az országok GDP-jének 3-6 százalékára tehetőek a szenvedélybetegségek társadalmi kárai. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évről évre nő az illegális szerek kipróbálásának aránya is a fiatalok között. Mindezeket összevetve közvetlenül vagy közvetve szinte a teljes lakosság érintett vagy veszélyeztetett az addiktológiai problémákban, írják a szakemberek.

Hazánk jelenleg rendelkezik a kábítószer-probléma visszaszorítását elősegítő nemzeti stratégiával, de alkoholstratégiával, illetve átfogó addiktológiai stratégiával nem - olvasható a dokumentumban -, holott a kormány tavaly kifejezte azon szándékát, hogy jelentős mértékben csökkenteni szeretné az alkoholbetegek számát. "Ez olyan jelentős vállalás, amelynek megvalósítása a stratégiai elvek kialakítása, a terület szakmai és financiális megerősítése nélkül nehezen kivitelezhető" - fogalmaznak az aláírók Horváth Ágnes miniszternek írt levelükben. Arra kérik a tárcavezetőt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntését, és hozzon olyan határozatot, mely az addiktológiai intézet és a szakterület megerősítését szolgálja.



  • Tippek
  • Lakáshitel