Mátyás
-6 °C
1 °C

Kire reagált a rövidítéssel a miniszterelnök?

2005.10.24. 14:34
Felvételről vagy élőben beszélt a Szólás szabadságában Gyurcsány? Honnan tudta délután kettőkor, hogy mit fog mondani Orbán később? Ezeket kérdezte Áder János a parlamentben a miniszterelnöktől, hozzátéve: "Ön megint álságosan viselkedett, a nemzeti ünnepből színjátékot csinált". Gyurcsány szerint Kövér László és Deutsch Tamás ünnepi beszédei elegendőek voltak ahhoz, hogy a szónoklata lerövidítése mellett döntsön.

"Miniszterelnök Úr, Ön megint álságosan viselkedett, a nemzeti ünnepből színjátékot csinált" - vágta Gyurcsány Ferenc fejéhez Áder János az országgyűlésben.

Múlt időben

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány a Szólás szabadsága című műsor vasárnapi felvételein még Orbán Viktor beszédének ismerte nélkül beszélt arról, hogy az ünnep átpolitizáltsága miatt lerövidített beszédet mondott az Operában, sőt az MTV műsorvezetője még az esemény előtt kérdezett úgy a miniszterelnöktől, mintha az már megtörtént volna. "Az Operaházban mondott egy szokatlan beszédet a megemlékezésekkel kapcsolatban?" - kérdezte a miniszterelnöktől Krizsó Szilvia kordélután, jóval azt megelőzően, hogy Gyurcsány az eredeti programtól eltérve hárompercesre rövidítette beszédét.

Szélsőséges radikalizmus

Gyurcsány Ferenc válaszában elismerte, hogy a beszéd előtt adta a tévés nyilatkozatot, de leszögezte: sosem állította, hogy Orbán szavaira reagált volna a beszéddel. A miniszterelnök szerint a műsor koradélutáni felvételéig már elhangzott többek között Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnökének ünnepi beszéde, amelyben Kövér kifejtette: "hatvan éve alattomos, mocskos kis háború folyik ez ellen a nép ellen". Az ország jelenlegi vezetésének az a célja, hogy "tulajdontalanná, kiszolgáltatottá tegyen bennünket, hogy könnyebb legyen uralkodni rajtunk".

A miniszterelnök szerint hasonló hangnemben beszélt a parlament alelnöki tisztét is betöltő Deutsch Tamás is, aki szombaton Rákóczifalván tartott szónoklatot. Gyurcsány szerint érthetetlen, hogy amikor az ünnep a demokratikus átalakulás sikeréről szólhatna, "elvitatják a demokratikus Magyarország egyik felének jogát, hogy a közös nemzeti létezésben a maga szerepét vállalva most kormányozza az országot. A miniszterelnök szerint a Fidesz politikusainak beszédeiből áramló "szélsőséges radikalizmus" árt az országnak.