Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Áderék feljelentését elutasította az ügyészség

2006.10.26. 13:04
Elutasította az Fidesz Gyurcsány Ferenc elleni bűntető-feljelentését az ügyészség. Áder János, aki a párt Kossuth téri demonstráció-sorozatán, október 7-én jelentette be, hogy eljárást kezdeményeztek a miniszterelnök ellen, azt mondta, most fellebbeznek az elutasító határozat ellen is.

Áder János megerősítette, hogy az ügyészség visszadobta a Fidesz feljelentését, amelyben közérdekű adatok meghamisítása miatt kezdeményeztek vizsgálatot a miniszterelnök ellen.

A fideszes politikus csütörtökön az Index kérdésére azt mondta, hogy pártja fellebbezni fog az ügyészség döntése ellen. Az origo szerdán már megírta, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal kevesellte a konkrétumokat az ügyészség, ezért nem rendelt el nyomozást az Áder János és Balsai István fideszes képviselők által tett feljelentés ügyében.

A párt uniós képviselője, Szájer József a Kossuth téren tartott fellépése alkalmával jelentette be, hogy hamarosan feljelentést tesznek Gyurcsány Ferenccel szemben. Áder János egy nappal később pedig már egy nyolc pontos vádiratot ismertetett a parlament előtt felállított Fidesz-színpadról. A volt frakcióvezető a miniszterelnök személyes felelősségét kiemelve azt mondta, hogy a választók megtévesztése miatt közérdekű adatok visszatartásának és meghamisításának gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást.

A miniszterelnök elleni jogi eljárás lehetőségét először Orbán Viktor vetette fel még az önkormányzati választás előtt. A pártelnök akkor megszellőztette, hogy jogászokból álló munkacsoportot hoztak létre a feljelentés szakmai hátterének kidolgozására. Az Index ezt követően kiderítette, hogy a külsős jogászcsapat szeptember végén három vádpont felvethetőségét vizsgálta. Az Áder-Balsai féle beadvány érvelése mellett akkor még szóba került hűtlen kezelés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja is.