Csökkennek az adóterhek

2000.08.01. 19:52
Jövőre csökkennek az adóterhek és nő a gyermekes családok adókedvezménye - közölte a kormányülés utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. A kabinet döntött arról is, hogy 200 millió forintos alaptőkével létrehozza a Nemzeti Szinház Részvénytársaságot, amely teljes egészében átveszi a nemzeti kht. eddigi feladatait. A testület 6,3 milliárd forintot szavazott meg a szociális szféra 63 ezer 500 dolgozójának, azt azonban még nem tudni, ez konkrétan mennyi pénzt jelent majd az ágazat dolgozóinak.

"A gazdasági növekedés nagyobb a tervezettnél"
Harrach Péter, szociális és családügyi miniszter bejelentette: 6,3 milliárd forintot fordítanak még ebben az évben a szociális szféra dolgozóinak egyszeri juttatására. Ezt az teszi lehetővé, hogy 1,5-2 százalékkal meghaladja a gazdasági növekedés a tervezettet. Harrach nem kívánt arról konkrétan beszélni, mennyi pénzt jelenhet ez konkrétan dolgozónként. Mint jelezte, nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, mint az egészségügyi tárca első embere. A miniszter szerint azért is indokolt az egyszeri juttatás kifizetése, mert a szociális szférában kevesebb mint ötvenezer forint az átlagkereset.

A kormány határozott arról is, hogy a jövő év július elsejétől a minimál nyugdíj nyolcvan százalékát - havi 13280 forintot - folyósítják a súlyosan fogyatékosoknak. Ezt megelőzően szeptember elsejétől szakemberekből álló bizottságok vizsgálják meg a juttatásra jogosultakat. Harrach reméli, ezzel kiszűrik azokat, akik nem fogyatékosok, mégis részesülnek ilyen állami juttatásokban.

Borókai Gábor ismertette, hogy a kormány augusztus elsejével 200 milliós alaptőkével létrehozta a Nemzeti Színház Részvénytársaságot. A cég feladat lesz 2002. március 15-ig felépíteni a nemzeti színházat. Az Index kérdésére a kormányszóvivő közölte: a munkák előkészületeit eddig intéző Nemzeti Kht-nak a jövőben nem lesz feladata. Tájékoztatása szerint hamarosan tárgyalások kezdődnek majd a teátrum jelenlegi vezetője és a kultusz tárca között arról, mi legyen a sorsa a mostani társulatnak.

Siklós Mária, a Schwajda György kormánybiztos által az új Nemzeti Színház megtervezésére felkért építész az Index kérésére elmondta: tudomása szerint a kormány döntése a részvénytársaság megalapításáról nem érinti a teátrum építésének érdemi részét, vagyis mind a tervezési, mind az előkészítési munkálatok zavartalanul folytatódhatnak. A cég megalapítása csak formai, szervezeti, illetve adminisztrációs változásokat hozhat, a beruházás szakmai részén aligha módosít - az építész értesülései szerint.

A testület arról is határozott, hogy négymilliárd forintot szán az önkormányzatok gázközművagyonának kompenzációjára. A teljes kártalanítás összege 61 milliárd forint lesz. Ennek az összegnek a kifizetése azonban csak a parlament döntése után várható. A kabinet ennek az összegnek az odaítélésével azért nem várta meg a honatyák döntését, mert ez ügyben így is sokéves elmaradásban van az állam.

A kormány arról is határozott, hogy pénzzel segíti ki a bánya nélkül maradt bányászokat. Ha például egy elbocsátott vájár vállalkozást alapit egymillió forintos támogatásra számíthat. E mellett jelentős összegeket szánnak az átképzésekre, illetve közmunkaprogramokat is indítanak.