Piroska
-2 °C
5 °C

Feljelenti egymást Illés és Orosz

2003.08.27. 20:39
Az MSZP környezetvédelmi munkacsoportja a paksi üggyel kapcsolatos nyilatkozatai miatt feljelenti rémhírterjesztésért Illés Zoltán fideszes képviselőt. Illés viszont a feljelentő Orosz Sándor ellen kezdeményez eljárást rágalmazásért, illetve becsületsértésért.
Az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője szerdán bejelentette: rémhírterjesztés vagy közveszéllyel való fenyegetés miatt még a héten feljelenti Illés Zoltán fideszes képviselőt a Paksi Atomerőmű veszélyességéről szóló kijelentései miatt.

Orosz Sándor feljelentését a fideszes politikus keddi tájékoztatóján tett kijelentésére alapozza, amely szerint "nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol". "Illés Zoltán ehhez a témához nem ért" - közölte a szocialista politikus a Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a lakosság nem volt és most sincs veszélyben az atomerőműben történt üzemzavar miatt. Hozzátette: ezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is megállapította, jelentésük szerint ugyanis "a kibocsátásból származó általános lakossági dóziskorlátokat nem lépték túl Pakson".

"A Fidesz gátlástalanul hazudik

"A Fidesz azonban ebben a kérdésben is gátlástalanul hazudik" - jelentette ki Orosz Sándor hozzátéve: Illés Zoltán növeli a lakosság veszélyérzetét kijelentéseivel akkor, amikor az atomerőmű biztonságosságát vitatja, és országos veszélyről beszél. Hangsúlyozta: egy kormánybiztos kinevezése az erőmű felügyeletére teljesen megalapozatlan lenne, így pártja nem támogatja az ellenzéki kezdeményezést. Elmondta: a NAÜ megállapította, hogy mulasztás történt az erőműben, a bizottság azonban azt is jelezte, hogy a baleset utáni elhárítás szakszerű volt.

Orosz Sándor szavai szerint jelenleg indokolatlan lenne az erőmű vezetőinek leváltása. Úgy vélte: a felelősségre vonásra az üzemzavarból adódó problémák teljes elhárítása után kerülhet sor. Kijelentette: az erőmű felelősségét már korábban elismerte, és ezt a honlapján is feltüntette.

Illés is feljelent

"A Paksi Atomerőműben történt üzemzavar kapcsán tett minden korábbi állításomat továbbra is fenntartom, Orosz Sándor földművelésüggyel foglalkozó szocialista politikust pedig rágalmazásért és becsületsértésért még a héten feljelentem és beperlem" - reagált az MSZP tájékoztatóján elhangzottakra Illés Zoltán.