Folytatódhat az agrárdemonstráció

2000.06.08. 20:17
Rendbontás nélkül zajlott le az agrárdemonstráció második napja is. Az ország 50 helyszínén tüntettek a gazdák. Az Országos Demonstrációs Bizottság képviselője úgy fogalmazott, hogy amennyiben nem indul érdemi párbeszéd a kormányzat és a tüntetők között, úgy lehetséges a demonstráció folytatása.
Tóth István, az Országos Demonstrációs Bizottság megbízottja azt is elmondta, hogy 9 megyében volt demonstráció, egy helyszínen, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem tüntettek szervezetten a gazdák, ám szolidaritásukat kinyilvánították.

A 9 megyében összesen 2.400 mezőgazdasági géppel és szállító eszközzel 3100 ember vonult az utakra. A szervezők szerint több helyen is vissza kellett utasítani a demonstrációra jelentkezőket, nehogy a zsúfoltság növelje a balesetveszélyt.

Az autósok a kényelmetlenséget a legtöbb helyen türelmesen viselték és szimpátiájukról biztosították a tüntetőket, de néhány helyen ellenvéleményüket is kifejezték - tájékoztatott Tóth István.

Baranya megyében öt helyen volt három főútvonalon félpályás útlezárás, ahol összesen mintegy 100 mezőgazdasági munkagéppel és szállító járművel tüntettek a gazdák.

Békésben három helyszínen, 250 géppel több mint ötszázan demonstráltak. A battonyai gazdák rögtönzött nagygyűlést is tartottak, ahol Karsai József, az Országos Demonstrációs Bizottság vezetője kijelentette, hogy az agrártárca intézkedéseivel jobban becsapta a gazdákat, mint a szövetkezeteket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt helyszínre félezren tüntettek. A megyei mezőgazdasági érdekvédelmi szövetség megbízottai az okokról úgy nyilatkoztak, hogy 1992-től 47 mezőgazdasági szövetkezetet számoltak fel a megyében és további 17 gazdaság felszámolása folyik. Így a legsúlyosabb foglalkozatási helyzetben lévő megyében a térség utolsó mezőgazdasági szövetkezeti és társasági munkahelyei szűnnek meg.

Délután Fejér megyében mindkét helyszínen befejeződött a megyei gazdák szolidaritási demonstrációja. A régióban gazdálkodók kifejezték együttérzésüket az ország más térségeiben tevékenykedő társaikkal.

Hajdú-Biharban a forgalomlassító demonstrációban mintegy 150 munkagéppel és gépkocsival vonultak a gazdák a 42-es útra. Ugyanakkor a Parasztszövetség megyei szervezete nem vett részt a tüntetésen, mivel a helyiek úgy ítélték meg, hogy a problémákat tárgyalásos úton kell rendezni.

Pest megye nyolc pontján vonultak fel csütörtök reggel az utakra az agrárdemonstráció résztvevői. Hozzávetőleg 300 mezőgazdasági dolgozó 200 munkagéppel zárta el a fél útpályát a demonstráció helyszínein.

Somogy megyében az előre jelzettnél mintegy 10 százalékkal többen - mintegy 200 jármű és félezer ember - vettek részt a megye nyolc főközlekedési útját érintő demonstrációban.

A közlekedők szimpátiájától kísérve ért véget a megye főútvonalainak 10 szakaszán megtartott félpályás útelzárás Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az agrárdemonstráción a vártnál itt is mintegy 10 százalékkal többen vettek részt, összesen 277 munkagép és 418 ember tüntetett.

Az Országos Demonstrációs Bizottság képviselője úgy fogalmazott, hogy amennyiben a demonstráció értékelését követően nem indul érdemi párbeszéd a kormányzat és a tüntetők között, úgy lehetséges a demonstráció folytatása. Erre azonban már a gazdák több helyen teljes útzárat javasoltak.

Az Agrárszakszervezetek Európai Szövetsége (EFA) szolidáris a magyar gazdákkal, akik érdekeik érvényesítése érdekében demonstráltak. Erről Wolfgang Weipert, az EFA főtitkára levélben tájékoztatta Bereczky Andrást, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (MEDOSZ) főtitkárát.

Az EFA levelet intézett Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez, valamint Horváth Gáborhoz, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárához is.  • Tippek
  • Biztosítás