Emőke
-4 °C
9 °C

Felmentették az Agrármarketing Centrum vezetőjét

2001.04.28. 15:05
A földművelési tárca szombaton azonnali hatállyal menesztette állásából Bercsényi Lászlót, a száz százalékban a minisztérium tulajdonában álló Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatóját. A felmentés közvetlen előzménye, hogy a pár hónapja még Szabadi Béla politikai államtitkár közvetlen felügyelete alá tartozó cég nemrégiben csődközeli helyzetbe került. A felelősségre vonással egyidőben elfogadták a cég 2001-re vonatkozó üzleti tervét is, amelyhez a tárca azonnal biztosítja a szükséges költségvetési forrásokat.
Azonnali hatállyal felmentették beosztásából Bercsényi Lászlót, az Agrármarketing Centrum (AMC) Kht. ügyvezető igazgatóját - tájékoztatta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtóosztálya az MTI-t szombaton. A közlemény szerint a közeli napokban megkezdődik a fizetésképtelenné vált cég felhalmozott számláinak kifizetése, és rövid időn belül valamennyi érintett pénzéhez juthat. A cég, lapértesülések szerint azért került nehéz helyzetbe, mert az FVM vezetése eseti jóváhagyáshoz kötötte kifizetéseinek engedélyezését.

Az AMC - melynek a magyar agrár- és élelmiszer-ipari termékek népszerűsítése a feladata - neve nemrégiben Torgyán Attila esetleges megvesztegetését megszellőztető kazettabotrány, illetve a földművelési tárca által futtatott bangkoki magyar étterem kapcsán került előtérbe. A kazettaügyet kirobbantó Deésy Géza vállalkozó egy televíziós interjúban pedig úgy nyilatkozott: az AMC finanszírozta Torgyán József Tállya utcában épülő villájának telekvásárlását is. Az AMC közvetlen felügyeletét egyébként a tárcától februárban Torgyánnal távozó Szabadi Béla politika államtitkár gyakorolta.

"Az AMC-nél megtörtént a felelősség megállapítása, Bercsényi Lászlónak, felmentésével egyidejűleg munkaviszonya is megszűnt a társaságnál" - áll a közleményben. Ezzel egyidőben az FVM jóváhagyta a 100 százalékban tulajdonában álló cég 2001. évi üzleti tervét is, amelyhez korábbi nyilatkozatuk szerint azonnal biztosítják a szükséges költségvetési forrásokat. A terv lapértesülések szerint azért késett, mert a cégnél januárban már sejtették Torgyán távozását, Boros Imre ideiglenes irányítása alatt pedig - aki hivatalba lépését követően azonnal vizsgálatot rendelt el a tárca vállalkozásainál - nem akarták beterjeszteni azt.

Az áprilisban benyújtott költségvetési tervezetet, "melyben szakmai baklövések, pontatlan számítások" voltak, a Népszabadság értesülései szerint a tulajdonos kénytelen volt többször visszaadni átdolgozásra. Lapértesülések szerint hamarosan Korompai Nicolette, az ugyancsak FVM-tulajdonú Concordia Rt. vezérigazgatója is - Bercsényihez hasonlóan - távozni kényszerül posztjáról.