Alfréd
-2 °C
2 °C

Feljelentik Deésy Gézát nyilatkozatáért

2001.02.12. 15:59
Vélhetően sértődöttségből indított vizsgálatot Tamás Károly közigazgatási államtitkár az Agrármarketing Centrumnál, mert végül nem őt jelölte Torgyán József miniszternek - nyilatkozta az Indexnek Szabadi Béla, a földművelésügyi tárca távozó politikai államtitkára. Deésy Gézát ugyanakkor feljelenti az AMC, a Tv2 Napló című műsorában elhangzott nyilatkozatáért. A kazettaügy koronatanúja azt állította, hogy az AMC finanszírozta Torgyán József épülő villájának telekvásárlását.
Szabadi Béla
távozó politikai államtitkár
- A Kht.-nál rengeteg vizsgálat van, de arról nincs tudomásom, hogy Tamás Károly pénteken is indított volna pénzügyi vizsgálatot - mondta lapunknak Bercsényi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. Bercsényi szerint ,,zavaros politikai csatározások célpontja lett a kht., egyszerűen szért, mert most ez került sorra". Tamás Károly azonban többször megerősítette, hogy átfogó vizsgálatot indított a Földművelésügyi tárcához tartozó Agrármarketing Centrumnál valamint az Országos Területfejlesztési Központnál. Tamás egyébként annak az Agrármarketing Bizottságnak az elnöke, amely a szakmai felügyeletet látja el az AMC-nál.

Szabadi Béla távozó politikai államtitkár ezt találja a legfurcsábbnak az ügyben, de hozzáttette: Tamás Károly feltehetőleg sértődöttségből kezdett vizsgálódni, mert nem ő lesz az agrárminiszter. Az AMC-nál jelenleg is folyik egy decemberben kezdődött könyvvizsgálat, de ennek eredményéről még nem tudtak beszámolni a hivatalban.

FVM: októberben indult a vizsgálat
Az Agrármarketing Centrum Közhasznú Társaságnál (AMC) a gazdasági folyamatok áttekintése céljából a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a múlt év októberében rendelt el vizsgálatot - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az FVM sajtóosztálya. A közlemény hangsúlyozza: a vizsgálatot külső cég végzi, s az ellenőrzés kiterjed a cég teljes gazdálkodására, illetve a gazdálkodást felügyelő, a közigazgatási államtitkár által vezetett Agrármarketing Bizottságra is.
Jogi lépések

A vizsgálat elindítása után két nappal, vasárnap este a Napló című műsorban Deésy Géza, a kazettaügy koronytanúja arról beszélt, hogy Torgyán József telekvásárlását az Agrármarketing Centrum finanszírozta. Deésy úgy tudja, léteznek olyan dokumentumok, amelyek egyértelműen igazolják az összefüggést. Bercsényi László képtelenségnek nevezte az állításokat, ugyanis ,,az AMC-nál minden nyilvános, és minden nyomonkövethető". Bercsényi a kijelentések miatt felvette a kapcsolatot a Bárándy Gyögy Ügyvédi Irodával, hogy jogi elégtételt vegyen.

Bárándy György az Indexnek elmondta, hogy hétfőn megkapták az anyagot, és feltehetőleg már a héten feljelentik Deésy Gézát. Bárándy azt javasolta ügyfelének, hogy személyiségi jogi pert indítsanak, mert ennek szankciói sokkal nagyobbak, mint az egyszerű ,,nagy nyilvánosság előtti rágalmazás" bebizonyosult tényállásának.