Nem létező parlamenti bizottság elnöke volt Gyimóthy

2001.02.12. 08:55
Hónapokig szervezte a biodízel-programot Perlaki László szakértő annak az ajánlólevélnek a segítségével, amelyen Gyimóthy Géza házalelnök aláírása szerepel az Országgyűlés - soha nem létező - "stratégiai állandó bizottságának" elnökeként. Az agrártárca várományosa elimerte a levél létezését, az ügyről korábban már tudó Keller László szocialista honatya azonban a házelnökhöz fordul tájékoztatásért. Vasárnap a kazettabotrányt a Népszava hasábjain kirobbantó Deésy Géza a Napló műsorában nyíltan megvádolta a miniszteri posztról pár napja leköszönő Torgyán Józsefet azzal, hogy a Tállya utcai villaépítést közpénzből finanszírozza. Mindeközben a lemondott miniszter valószínűleg mindennemű szavazás nélkül lesz újra kisgazda frakcióvezető, képviselőcsoportja ugyanis nem szavazná meg a posztra.
Az FKGP parlamenti képviselőcsoportja - kisgazda vélemények szerint - valószínűleg nem választaná meg frakcióvezetőnek Torgyán Józsefet, ha szavazhatna a kérdésről - írja a hétfői Népszabadság. A pártelnök a lapnak nyilatkozva ugyanis megerősítette: nincs szükség arra, hogy a kisgazdapárt parlamenti frakciója külön szavazzon frakcióvezetővé választásáról, mert pénteken ezt kérése ellenére elutasította azt a pártelnökség és a frakcióelnökség. Annak idején ugyanis a képviselőcsoport elnökének választották Bánk Attila frakcióvezető társaságában. Nem zárom ki, hogy esetleg mégis lehet szavazni erről a kérdésről, hacsak egyetlen képviselőtársunk is kéri, de semmiféle kötelezettséget nem vállalok erre - nyilatkozta a kisgazda pártelnök.

Torgyán szavazás nélkül lehet frakcióvezető

A kisgazda frakció mai ülésén várhatóan nem szavaznak Torgyán frakcióvezetővé választásáról, állítja a Népszabadság, mivel Bánk Attila nem távozott a képviselőcsoport éléről a Gyimóthy Géza miniszterré válásával várhatóan megüresedő ház alelnöki székébe. A kisgazda pártelnök nyilvánvalóan azért nem szorgalmazza a szavazást, mert számol azzal, hogy nem kapná meg a frakcióvezetővé választásához szükséges kétharmados támogatást.

Az új agrárminiszter széke egyelőre bizonytalan

Egyelőre az is kétségesnek tűnik, hogy a Torgyán József - és az FKGP elnökség többsége - által agrárminiszternek jelölt Gyimóthy Géza fel tudja-e sorakoztatni maga mögé a többséget a parlamenti bizottságokban az e heti meghallgatásokon. Az előzetes nyilatkozatok szerint ugyanis az ellenzék nem támogatja miniszterré választását. E tekintetben az FKGP is megosztott: mint arról már beszámoltunk, több kisgazda miniszter és a parlamenti frakció vezetésének több tagja is megkérdőjelezi Gyimóthy alkalmasságát. Kétséges az is, hogy a koalíciós partnerek képviselői támogatják-e majd a bizottságokban a miniszterjelöltet - jegyzi meg a Népszabadság hétfői cikke.

Gondot okozhat Gyimóthy kinevezése körül egy ajánlólevél, amelyen a miniszterjelölt neve található. Az Országgyűlés alelnöke által aláírt ajánlólevéllel szervezte ugyanis hónapokon át a biodízel-programot Perlaki László szakértő, a bejegyzésre nem került Nemzetközi Technológiai Transzfer Központ (International Technology Transfer Center) elnöke. Gyimóthy a megbízólevelet az Országgyűlés - soha nem is létező - "stratégiai állandó bizottságának" elnökeként írta alá. A kisgazda politikus parlamenti alelnökként nem is láthatna el bizottsági alelnöki tisztet.

Gyimóthy elismerte a levél létezését

Keller László, szocialista képviselő már korábban tudott a levélről, sőt azzal meg is kereste az érintetteket - számolt be a honatya a napilapnak. Akkor Gyimóthy elismerte, hogy ő írta a levelet, csak azon csodálkozott, hogy visszavonása ellenére még volt egy példánya abból Perlakinak. Akkor a házalelnök és a szakértő is aláírt egy átvételi elismervényt arról, hogy nincs több ajánlólevél Perlaki tulajdonában. Hétfőn Keller az Országgyűlés elnökéhez fordul tájékoztatásért, ugyanis szerinte Gyimóthy a Ház alelnökeként tévedhetett ebben az ügyben, miniszterként már nem teheti ezt meg - írja a napilap.

A Világgazdaság nem tudta elérni az agrártárca élén Torgyán utódának tekintett - bár hivatalosan még nem jelölt - kisgazda alelnököt, Gyimóthy azonban megszólalt a Nap-Kelte hétfői műsorában. A Ház alelnöke újfent elismerte, hogy ismeri Perlakit, akit mint vegyészmérnököt és a biodízel-program egyik támogatóját mutattak be neki, elmondta azt is, hogy átadott neki egy ,,igazolványt". Arra azonban teljesen érthetetlen és kitérő választ adott Gyimóthy, hogy milyen minőségben írta alá az említett papírt. Véleménye szerint Perlaki visszaélt az ő jóhiszeműségével, és amikor ezt megtudta visszavonta az igazolást.

Vizsgálat az FVM cégeinél

A földművelésügyi minisztérium közigazgatási államtitkára pénteken átfogó pénzügyi vizsgálatot rendelt el az agrártárcához tartozó Agrármarketing Centrumnál (AMC), valamint a minisztérium másik háttérintézményénél, az Országos Területfejlesztési Központnál - erősítette meg Tamás Károly a Népszavának. Tamás Károly döntését azzal indokolta, hogy a tárcán belül és politikai körökben is egyre több a szóbeszéd az FVM-hez tartozó cégek szabálytalan gazdálkodásáról, ezért szükséges a tisztázás. Az államtitkár bízik abban, hogy a pénzügyi vizsgálat megnyugtató módon zárul, és úgy gondolja: mind a távozó minisztériumi vezetésnek, mind a tárca új irányítóinak elsőrendű érdeke a tisztánlátás.

Deésy kipakolt a Naplónak

A kazettaügyet a Népszava hasábjain kirobbantó Deésy Géza szerint megkeresték, és pénzt ajánlottak fel a hallgatásáért, ám az ügyet nyilvánosságra hozó Népszava nem fizetett az információkért. A TV2 Napló című műsorában a vállalkozó elmondta, hogy választása azért esett erre a napilapra, mert egy hasonló esetben már felvállalt és korrekt módon végigvitt egy cikksorozatot.

Az Agropark Kht. volt vezetője a műsorban beszélt Torgyán Józsefnek arról a kijelentéséről, amely szerint ő megzsarolta a földművelési tárca titkárságán dolgozókat, ám Deésy érthetetlen feltételezésnek tartja azt, hogy éppen a saját unokahúgát zsarolta volna meg. A Nemzetbiztonsági Hivatal a napokban nyomozást folytatott az ügyben, és a kihallgatásokat követően megállapította, hogy Torgyán vádja hamis. Pénteken a rendőrség kihallgatta Deésy titkárságon dolgozó unokahúgát is, és az ügyészségével megegyező megállapításra jutott.

Villa közpénzből?

Deésy szerint amennyiben az ügyészség megfelelően körültekintően jár el, a jövő héten vagy feljelentéskiegészítést rendelnek el, vagy - ami Deésy szerint még valószínűbb, eljárást rendelnek el Torgyán Attila ellen. A nyomozás a vállalkozó szerint nagy valószínűséggel Torgyán Józsefhez is elvezeti majd a hatóságokat, és akkor arra is fény derülhet, hogy Torgyán József, a néhány hónapja nagy port kavart Tállya utcai villaépítést az Agrármarketing Centrumon keresztül, közpénzből finanszírozza.

Deésy szerint Torgyán és a minisztérium vezetése rettegésben tartotta a közalkalmazottakat, akik a megélhetési politika miatt nem szálltak szembe az exminiszterrel.