Torgyán újra frakcióvezető lehet

2001.02.09. 17:41
A kisgazdapárt elnöksége tudomásul vette Torgyán József lemondását a miniszteri posztról és egyhangúan jóváhagyta személyi javaslatait: így Gyimóthy Géza lesz az új agrárminiszter, Bánk Attila, a parlament alelnöke, Torgyán pedig ismét frakcióvezetőként vesz részt majd a parlamenti munkában, persze, ha ezt a frakció tagjai is támogatják majd. Torgyán az Index-szel közölte: a továbbiakban nincs szüksége a köztársasági őrezred védelmére, és erre utódja sem tart igényt.
A koalíció jövőjét féltette Torgyán József, amikor lemondott agrárminiszteri posztjáról - indokolta távozását a kisgazdapárt elnöke. Szerinte Tisza István óta nem folytattak senki ellen olyan hajtóvadászatot, mint mostanában ellene. Úgy vélte, hogy még a hírhedt Rákosi-korszakban sem fordult elő hasonló eset. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ártatlan gyermeke elleni támadást azok indították, akiket zavart miniszteri megbízatása. Torgyán úgy vélte: tizedrangú kérdés, hogy ő miniszter-e, vagy sem, sokkal inkább fontos, hogy apaként meg tudja védeni fiát.

Torgyán maradni akar pártja élén

A koalíció jövőjét féltette Torgyán József
Torgyán József beszámolt arról is, hogy az ellene folytatott lejárató akció már régóta a koalíciót is gyengítette, sőt pártja tárgyalási pozíciót szintén. Torgyán pártelnöki posztjáról nem kíván leköszönni, noha korábban történelmi hagyományokra hivatkozva azt mondta, hogy a mindenkori kisgazda elnök az agrárminiszter is egyben. Szerinte a pártelnöki poszt választott tisztség, míg miniszternek nem kötelező lenni.

A politikus a jövőben pártelnökként kíván tevékenykedni, mert az a célja, hogy pártja felülmúlja 1998-as választási eredményeit, ezzel biztosítva, hogy a vidék pártja az elkövetkezendő évtizedekben biztos kormányzati tényező maradjon.

Egyhangú támogatás Torgyán javaslatainak

Gyimóthy, Torgyán és Bánk
Tájékoztatása szerint a párt országos elnöksége és frakció elnöksége egyaránt tudomásul vette lemondását és személyi javaslatait. Így Gyimóthy Géza eddigi országgyűlési alelnök veheti át február 16-ával az agrártárca vezetését, Bánk Attila eddigi frakcióvezető foglalhatja el Gyimóthy eddigi székét, míg Torgyán pártelnök újra frakcióvezető lesz.

A politikus ezzel kapcsolatban megjegyezte: a frakció elnöke miniszterként is ő volt, így szükségtelen szavazást tartani a képviselősportban arról: ő legyen-e annak vezetője. Közölte ugyanakkor, hogy egy formális szavazást kérni fog a következő frakcióülésen, amit hétfőn tartanak majd meg. Torgyán jelezte, az új miniszterre bízza, ki lesz politikai államtitkár a vidékfejlesztési tárcánál, megjegyezte viszont, hogy erre alkalmas lehet például Kovács Zoltán a tárca jelenlegi helyettes államtitkára. Gyimóthy Géza szerint nem beszélt össze elnökével, de ő maga is alkalmasnak tartja Kovácsot a politikai államtitkári posztra.

Nem lesz hatpárti egyeztetés az agrárügyekről

Gyimóthy Géza
a Nemzeti földalap létrehozását, illetve a birtokviszonyok rendezését tartja legfontosabb céljának
A pártvezető testületei nem tartottak szavazást, a résztvevők kifejtették viszont álláspontjukat arról, kiket szeretnének, mely pozíciókban látni. Torgyán József beszámolója szerint voltak más jelöltek is, de végül a lemondott miniszter javaslatát fogadták el. Gyimóthy Géza a Nemzeti földalap létrehozását, illetve a birtokviszonyok rendezését tartja legfontosabb céljának. Átvilágítja ugyan a tárcát, de arra nem lát okot, hogy az agrárium ügyéről hatpárti tárgyalások kezdődjenek, hiába javasolta ezt az SZDSZ.

Torgyán a szabad demokrata javaslatra úgy reagált: soha nem volt olyan szép a határ, mint napjainkban, s ha csak nem lesz természeti katasztrófa, rekordtermés várható az idén. Torgyán ezért azt javasolja a szabad demokratáknak, saját szemükkel győződjenek meg arról a földeken, hogy nincs agrárválság.

Torgyán lemond a védelemről és Gyimóthy sem tart rá igényt

A kisgazdapárt elnöksége tudomásul vette Torgyán József lemondását
Az Index kérdésére Torgyán József közölte, régóta tehertétel számára, hogy védett személy, éppen ezért nem fogja kérni, hogy miniszteri megbízatásának lejárta után is testőrök őrizzék. Úgy vélte ugyanakkor, az nem tartozik a nyilvánosságra, mikortól szűnik meg napi 24 órás védelme.

Gyimóthy Géza, leendő agrárminiszter nem tart majd igényt a védett személyi státuszra, éppen ezért módosítani kell majd azt a kormányrendeletet, mely a vidékfejlesztési tárca vezetőjét is a védendő miniszterek közé sorolta. Torgyán nem tudott és nem is akart arra a kérdésre válaszolni, hogy Szabadi Béla kiköltözik-e államtitkári lakásából, ami korábbi sajtóhírek szerint egyébként nem is járt neki, mivel nem volt vidéki.