2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Deésy szembeszáll Don Torleonéval

2001.02.01. 10:07
Deésy Géza, a Torgyán Attila megvesztegetési ügyét kirobbantó vállalkozó felfedte nevét és arcát a Népszava csütörtöki számában. Deésy, az Agropark Kht. tanácsadója, volt vezetője úgy nyilatkozott, hogy tudta jól, hogy ha a nyilvánosság elé lép és szembeszáll Don Torleonéval, Torgyán Józseffel és klánjával a múltja miatt támadni fogják. A Stadler-per negyedrendű vádlottja, a sikkasztasért, orgazdaságért, csempészetért, csalásért és magánokirat-hamisításért többszörösen büntetett vállalkozó ugyanakkor határozottan visszautasítja, hogy Torgyán köztörvényes bűnözőként állítja be őt a közvélemény előtt. A megvesztegetést bizonyító hangfelvételt a Legfőbb Ügyészség szerdán a Fővárosi Főügyészségre továbbította.
Deésy Géza készítette azt a hangfelvételt, amelyet azon a találkozón rögzítettek, ahol a Torgyán Attilának, a földművelésügyi miniszter fiának szánt hárommillió forintos kenőpénz célba juttatásáról esett szó. Deésy Géza hozzájárul ahhoz, hogy a Népszava átadja az ügyészségnek azt az írásos nyilatkozatát, amelyben tanúsítja a felvétel hitelességét. A koronatanú kijelentette, ha kijelölik az ügyben vizsgálatot lefolytató ügyészt, kész maga jelentkezni nála, hogy minél hamarabb elindulhasson az eljárás. Deésy véleménye szerint a beszélgetés öt résztvevője közül rajta kívül még ketten tesznek majd tanúvallomást, amelyben megerősítik a hangfelvételen elhangzottak valódiságát, és egy résztvevőről feltételezi, hogy ugyanígy fog cselekedni.

Deésy és Don Torleone

Deésy Géza, aki a kilencvenes évek elején lett a kisgazdapárt tagja, azt állítja, hogy amikor Kupa Mihály expénzügyminiszter zárolta a párt pénzügyi forrásait ő fél évig saját zsebéből fizette Torgyán József sorfőrjét, titkárnőjét, illetve a székház bizonyos költségeit. Deésy másfél évig dolgozott Torgyán közvetlen környezetében, és maga a pártelnök kérte fel az FKGP vállalkozói tagozatának megszervezésére. A koronatanú a Népszava csütörtöki számában úgy nyilatkozatott, „tudtam jól, hogy ha a nyilvánosság elé lépek, és szembeszállok Don Torleonéval, Torgyán Józseffel és klánjával, a múltammal támadnak, de nem zavar”.

A rámenős vállalkozó múltja

Deésyt egyébiránt van is mivel vádolni, mivel 1979-ben orgazdaságért és sikkasztasáért 8 hónapi, kétévi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Dunaújvárosban, 1988-ban csalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás miatt pedig pénzbüntetésre ítélték Budapesten. A magát rámenős vállalkozónak tartó Deésy ellen 1992-ben a Pest Megyei Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, valamint csalás és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat, s a Pesti Központi Kerületi Bíróságon jelenleg is folyamatban van ellene egy sikkasztás és csempészet miatt indult büntetőügy. Deésy nem utolsó sorban a Stadler-per negyedrendű vádlottja. Az elsőfokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság különösen nagy kárt okozó, bűnsegédként folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt négy évi börtönbüntetésre, egymillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte, valamint hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítéletet azonban a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság annak megalapozatlansága miatt hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot.

Deésy visszautasítja, hogy köztörvényes bűnöző lenne

A felsoroltak ellenére Deésy határozottan visszautasítja, hogy Torgyán köztörvényes bűnözőként akarja beállítani a közvélemény előtt, és ezzel próbálja hitelteleníteni a fiát kompromittáló hangfelvételt. Ez szerinte nem fog sikerülni, mert a szakértők és a tanúvallomások alapján minden kétséget kizáróan kiderül majd, hogy a hangfelvétel hiteles. Deésy állítása szerint Torgyán ráadásul akkor még nem tartotta köztörvényes bűnözőnek, amikor másfél évig a pártelnök közvetlen környezetében dolgozott, és maga szervizelte autóját is.

Deésy sokáig hezitált a hangfelvétel nyilvánosságra hozásával

Deésy szerint cégtársa valójában véletlenül szólta el magát, amikor azt mondta, hogy úgy értesült, hogy ha Torgyán Attilának visszaadnának első körben hárommillió forintot abból a pénzből, amelyet az Agrárinnovációs Kht.-től kaptak egy tanulmányért, a földművelésügyi miniszter fia segítené az agropark projekt megvalósulását. A 400 millió forintos agroparkhálózat létrehozását, amelyre 100 millió forintos állami támogatást kértek Deésy szerint szakmailag mindenki nagyszerűnek tartotta, és támogatásáról biztosították, ám a pénzt mégsem kapták meg, ezért fordult a nyilvánossághoz azzal a hangfelvétellel, amelyet akkor rögzítettek, amikor a kenőpénz célba juttatásáról folytattak megbeszélést az Agrárinnovációs Kht. irodahelyiségében. Deésy nyilatkozata szerint eredetileg is az volt a szándéka, hogy nyilvánosságra hozza a „bűnjelet”, ám azért várt vele tavaly májustól mostanáig, mert nagyon jól tudta, hogy családos emberek sorsa függ ettől, és ezért nehezen szánta el magát erre a lépésre. A koronatanú információi szerint a kisgazdapárt vezetői, akikkel ma is napi kapcsolatban áll, nagyon megijedtek, amikor tudomásukra jutott, hogy mire készül.

Orbán közbenjár Poltnál?
A szerda reggeli Orbán-Torgyán megbeszélés után a miniszterelnök felhívta Polt Pétert - értesült a Népszava. A Legfőbb Ügyészség ezzel egyidőben a hangfelvételt továbbította a Fővárosi Főügyészségre, ám egyelőre még nem tudni, hogy ki fogja elvégezni a nyomozást. Torgyán József földművelésügyi miniszter egyébiránt a miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő megígérte, hogy mihamarabb felderítik a valós helyzetet.