Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Torgyán: Hamisítvány a szalag

2001.01.31. 00:22
Rákosi Mátyás időszakát megszégyenítő, koncepciós, prekonepcionális, hamis váddal teletűzdelt, lejárató cikknek nevezte Torgyán József az MTV Aktuális című műsorban a Népszavában megjelenteket, ami szerinte a magyar sajtó szégyene. A napilap arról számolt be, hogy hárommillió forintos kenőpénz ,,célba juttatásáról" szóló hangfelvétel jutott a birtokába. A felvétel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló - azóta botrányok sorozatáról elhíresült és állítólag felszámolás alatt álló - Agrárinnovációs Kht. irodahelyiségében készült, és tanúsága szerint a pénzt Torgyán József fiához, Torgyán Attilához jutatták el.
Rákosi Mátyás időszakát megszégyenítő, koncepciós, prekonepcionális, hamis váddal teletűzdelt, lejárató cikknek nevezte Torgyán József az Aktuális című műsorban a Népszavában megjelenteket, ami szerinte a magyar sajtó szégyene. Torgyán egyértelmű hamisítványnak nevezte a magnószalagon hallhatókat. Közölte: ,,Azt mondja mindenki, aki hallotta ezt a magnófelvételt, hogy egy olyan silány munka, hogy egyszeri meghallgatás után is egyértelművé válik, hogy ez egy összeollózott, anyag, amely hihetetlenül zagyva".

Torgyán megjegyezte, amennyiben fia ténylegesen megbízást kapott volna bármiféle esetre, akkor munkadíjat kapott volna, nem kenőpénzt, mint ahogyan azt az általa zagyva cikknek nevezett Népszavás anyag tartalmazza.

Megjegyezte, a fia hangja nem hallható a szalagon, vagyis áttételes módon próbálják besározni a fiát. Torgyán arra a kérdésre, hogy beszélt-e a Népszava cikkében említett Tóth Judit ügyvédnővel - aki a lap szerint egyike volt azoknak, akik a megvesztegetési ügyben szerepet kaptak -, közölte, egy nyilvánvalóan hamis vád miatt miért folytasson ő nyomozást. (Az ügyvédnő korábbi nyilatkozatában provokációnak minősítette az esetet és közölte: bűnözők értékesítenek iratokat politikai célzattal.)

Megfigyelésüket kérte

Torgyán közölte, lényesen korábban, amikor egy szóbeszéd kapcsán tudomására jutottak, hogy miket beszélnek, soron kívüli találkozót kért a miniszterelnöktől. A kormányfővel tanácskozva írásban kérte a titkosszolgálatot felügyelő minisztertől, hogy őt, illetve a családját illetően titkosszolgálati eszközökkel derítse fel, hogy mi a valós helyzet a különböző szóbeszédeket illetően. Erről tájékoztatta hozzátartozóit.

Ismeretlen lejáratóbandák

Torgyán közölte: mialatt ő dél-amerikai útján volt, megzsarolták közvetlen munkatársait. Emiatt ő titkosszolgálati eszközök alkalmazása mellett kérte ennek az ügynek a felderítését. "Itt egy olyan köztörvényes bűnözőről van szó, akinek a bűnelkövetése az ő lejáratásával legszorosabb kapcsolatban van." Tudomása szerint politikai ellenfelei több lejáratóbrigádot állítottak fel, és ezeknek egyik magatartása ezekkel a zsarolásokkal kapcsolatos. Torgyán elmondta, titkárnőjével közölték eme lejáratóbrigádok tagjainak valamelyike, hogy ő két héten belül meg fog bukni, s aki vele szoros kapcsolatban van az börtönben fogja végezni. A miniszter úgy vélte, ezzel káoszhelyzetet akartak elérni, amely révén minisztériumi iratokat tűntethetnek el. Az egyik személynek - mondta Torgyán - nagyon komoly része van az Agrárinnovációs Kht iratainak elrablásában. Azt, hogy ki is ez a személy, a miniszter nem kívánt megmondani.

Folyamatos a kisgazdák elleni kampány

Torgyán hangsúlyozta, másfél éve folyamatos a kisgazdapárt elleni kampány, amit csak néhány esetben szüntettek be. A mostani esetet a párt elleni hadjárat része ennek része - vélte az FKGP első embere, de riporteri kérdésre közölte: semmiképpen sem gondol a Fideszre, hiszen a párt koalíciós partnere a kisgazdáknak.

Torgyán József arra felvetésre, ha bármilyen oknál fogva kikerülne a kormányból, visszatérne-e, kétszeri kitérő válasz után közölte, arra fogott kezet Orbán Viktorral, hogy nem egy, hanem több cikluson át fognak kormányozni. Torgyán hozzátette: amennyiben bármelyikük is szúrná hátba a másikat, az önmaga pártját lehetetlenítené el.