'Három küldemény' Torgyán fiának

2001.01.29. 09:50
A földművelésügyi miniszter közleményben cáfolta, hogy igaz lenne a Népszava értesülése a hárommillió forintos kenőpénz ,,célba juttatásáról". Az újság azt írta: hangfelvétel birtokába jutott, melyen hallható: Torgyán Attilának azzal kell jeleznie, hogy átvette a pénzt, hogy egy telefonhívás során bemondja: ,,a három küldemény megérkezett". Torgyán József és Torgyán Attila is közleményt adott ki a cikkel kapcsolatban. A pártelnök miniszter leszögezi: a "baloldali liberális erők által kezdeményezett lejárató hadjárat szervezői és az abban résztvevő köztörvényes bűnözők felelősségre vonására a szükséges eljárásokat folyamatba tette".
Már a Legfőbb Ügyészségen van az a hangkazetta, amelyre hivatkozva a Népszava hétfői száma korrupciót sejtet.

Torgyán József, illetve Torgyán Attila jogi kezdeményezéséről azonban a Legfőbb Ügyészség hivatalosan nem tud, viszont hamarosan megkezdődik a Népszavától hétfőn kora délután kapott hangkazetta tartalmának tanulmányozása - közölte Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-vel

A Népszava arról számolt be, hogy hárommillió forintos kenőpénz "célba juttatásáról" szóló hangfelvétel jutott a birtokába. A felvétel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló - azóta botrányok sorozatáról elhíresült és állítólag felszámolás alatt álló - Agrárinnovációs Kht. irodahelyiségében készült, és tanúsága szerint a pénzt Torgyán József fiához, Torgyán Attilához jutatták el.

A rögzített megbeszélés előzménye az, hogy egy agrárügyekben érdekelt cég százmilliós nagyságrendű agrárprojekt megvalósításához állami támogatásért pályázott a földművelésügyi tárcánál. A támogatást végül mégsem kapták meg, de egy tanulmány elkészítésére ötmillió forinthoz jutottak. Ám a kht. vezetői azt is jelezték a cég képviselőinek, hogy a számukra megítélt ötmillió forintból a "későbbi együttműködés reményében" és terveik támogatása fejében először hárommillió forintot, később pedig újabb 1,5 millió forintot vissza kell adniuk Torgyán Attilának, Torgyán József miniszter fiának.

Juditka, a futár

Torgyán József
A pénzt fiához, Torgyán Attilához jutatták el
A hangfelvételen elhangzik, hogy a pénzt ,,Attilának" kell eljuttatni, azon hallható egy, a futár szerepét betöltő ügyvéd, bizonyos Juditka hangja is. Utóbbiról közismert, hogy a Torgyán család bizalmasai közé tartozik, az FKGP delegáltja az egyik fontos állami szervezet ellenőrző testületében, és - ügyvédként - aláírása rendszerint megtalálható az Agrárinnovációs Kht. szerződésein.

A kenőpénz átadásánál a Népszava birtokába jutott hangfelvétel tanúsága szerint ott volt a tanulmányt készítő cég két vezetője, az Agrárinnovációs Kht. egyik vezetője és egy munkatársa is. Elhangzik, hogy Torgyán Attilának azzal kell jelezni a pénz megérkezését, hogy egy telefonhívás során bemondja: ,,a három küldemény megjött":

Torgyán Attila
Torgyán Attila jogászt, a kisgazdapárt ajánlására 1997-ben választotta meg az Országgyűlés (214 igen szavazattal, 16 ellenszavazattal és 33 tartózkodással) a Magyar Távirati Iroda Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületének alelnökévé. A testület a hírügynökségi törvény szerint a részvénytársaság javaslattevõ, véleményezõ, tanácsadó és e törvényben meghatározott esetben döntést hozó szerve. A négy évre szóló megbízatás visszavonását egyedül a kisgazdapárt kezdeményezheti. Torgyán Attila ezen kívül az OTP Travel Kft. jogtanácsosa, amely a közbeszerzési eljárás mellőzésével a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium külföldi útjaihoz szükséges repülőjegyeket szerzi be. Torgyán Attila és felesége nemrég épített kétszintes villát a II. kerületi Cirbolya utcában egy 23 és fél millió forintért vásárolt telekre. A Cirbolya utca csatornázása a Torgyán-telek adásvételi szerződésének aláírása után nyerte el az akkor még Pepó Pál vezette környezetvédelmi tárca támogatását.

"...szerintem az kell, hogy mondja be a telefonba, hogy megkaptam a levelet. Mind a három levelet megkaptam. Ezt mondja meg neked telefonba. Nem, mikor megkapta, azután hívjon. Igen. Nem? Beleírni egy lezárt borítékba, ezt így nem lehet elfogadni, ezt a Juditkát. A borítékot odaadja. Egy kis borítékot, csak ez az egy mondat szerepeljen, hogy mind a három levelet megkaptam... Ez a legegyszerűbb módja pedig.
- Jó, csak hát ezért mi sem vagyunk nyeretlen kétévesek.
- Nyugi, hát ne is levelet, mind a három küldemény megjött.
- A három kiló
- Nem, a három küldemény megjött.
- Háromkilós lett a gyerek.
- Nem, hát ezt nem, mert azt ne.
- Három város, három király... Nem, a három küldemény megjött.
- Hajtsd össze, hogy ne lássa meg. És ezt a mondatot neked személyesen a Torgyán Attila mondja be a telefonba..."

A Torgyán család jogi útra tereli az ügyet

A Népszavában megjelent információkra az Indexnek is eljuttatott közleményében reagált Torgyán Attila. A földművelésügyi miniszter jogtanácsos fia határozottan visszautasítja, és alaptalannak nevezi a napilap vele kapcsolatos állításait. Torgyán Attila leszögezte, megteszi a szükséges lépéseket az elkövetőkkel szemben. ,,Tudomásomra jutott, hogy édesapám politikai ellenfelei bűnözők felhasználásával hamis anyagokat állítottak össze azért, hogy a közvéleményt manipulálják" - áll a közleményben. Ifjabb Torgyán szerint ennek legutóbbi példája a Népszava írása.

A napilap cikkével kapcsolatban közleményt adott ki Torgyán József is. Az Indexnek is eljuttatott rövid közleményben a pártelnök-miniszter fiához hasonlóan jogi lépéseket helyezett kilátásba: ,,A Népszavában a mai napon megjelent, a hamis vád jogi megítélése alá tartozó legújabb rágalomra tájékoztatom a közvéleményt, hogy a baloldali liberális erők által kezdeményezett lejárató hadjárat szervezői és az abban résztvevő köztörvényes bűnözők felelősségre vonása érdekében a szükséges eljárásokat folyamatba tettem. Azok eredményéről a közvéleményt tájékoztatom."

A Népszava teljes terjedelemben leközli a felvételt

H. Bíró László, a Népszava főszerkesztője úgy véli, nincs vita a lap, illetve a Torgyán család között. A napilap birtokában lévő hangkazetta, illetve a kenőpénz átadásának egyik szereplőjétől származó nyilatkozat egyértelműen igazolja a Népszava állításait - tette hozzá a főszerkesztő. A dokumentumokat egyébként hétfőn eljuttatták a legfőbb ügyészségre. Mindezek alapján a Népszava keddi, illetve szerdai számában szó szerint közlik a rögzített beszélgetést. A napilap honlapján is elérhető lesz hétfő éjféltől a felvétel.