Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Titkos egyeztetés a kórházi ágyakról

2007.02.05. 08:31
Lovasberényben egyeztetett a kórházi ágyszámok átalakításáról a miniszterelnök, az egészségügyi miniszter, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár és több szocialista frakciótag – értesült a Világgazdaság. A cél az volt, hogy olyan kórháziágy-lista készüljön, amely az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is vállalható.

A régiókban elosztható kórházi ágyak számáról egyeztetett vasárnap Lovasberényben Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos egészségügyi miniszter, Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár és több szocialista frakciótag – tudta meg a Világgazdaság.

A cél az volt, hogy az MSZP-frakció, a szakminiszter és az SZDSZ által is vállalható kórháziágy-lista készüljön, s egy újabb politikai „balhét” spóroljon meg a koalíció. A lap értesülései szerint a kormányfő egyenként hallgatta meg a régiók képviselőit, s ezután születik döntés az aktív és a krónikus ágyak számairól.

Alkuk

A napokban folyamatos volt az egyeztetés a szocialista frakcióban is. Azok a régiók, amelyek a korábbi alkuhoz képest Molnár ajánlása alapján kedvezőbb helyzetbe kerültek a belső szocialista megállapodáshoz képest, nem akartak visszalépni.

A koalíció egészségpolitikusai között január 8-án alakult ki feszültség. Az egészségügyi miniszter ugyanis eltért a kabinetfőnöke és a szocialista frakció prominensei között kötött ágyszám-megállapodástól, és saját ajánlatát küldte el a regionális egészségügyi tanácsoknak. Ez és a kórházak ellenzéki pártokhoz kötődő fenntartóinak ellenállása vezetett oda, hogy mind a hét régió elutasította a miniszteri javaslatot.

A RET-eknek az elutasítást is jóvá kell hagyatni a területükön lévő valamennyi kórházfenntartóval, erre a törvény szerint 30 napjuk van – állítja a szaktárca sajtóosztálya. A miniszternek pedig a hozzá küldött jegyzőkönyvek után nyolc napon belül kell döntenie. Ezután március 31-ig köthetik meg a kórházak az OEP-pel az új finanszírozási szerződéseket, amelyek április 1-jétől hatályosak.

Új finanszírozás

A törvény szerint hat aktív ágy megszüntetése egy szakrendelői óraszámra konvertálható, ám ezzel a lehetőséggel csak a RET-ek élhetnek. S ha ők mindent elutasítanak, a régiókban élők járnak rosszul: a miniszter kihirdeti a csökkentett ágyszámot, ám az eddig kórházban végzett gyógyítást nem tudja felszívni a járóbeteg-rendelés.

A szaktárca már dolgozik az új szerkezethez illeszthető finanszírozáson. A Világgazdaság úgy tudja: a jelenlegi 136 ezer forintos, aktív beteg esetre jutó átlagos alapdíj áprilistól háromezer forinttal nőne, s a tb-kassza felhasználásának ismeretében később 150 ezerre emelnék.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke azonban úgy látja: a kórházak kritikus pénzhiánya már most 140 ezer forint fölötti díjat indokolna. Felhívta a figyelmet: ha nem törlik el a teljesítményvolumen-korlátot, a 39 kiemelt kórház képtelen lesz eltartani magát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?