Árpád
-2 °C
4 °C

Ingyen az M5-ösön

2003.09.02. 19:15
Nem tudnak mit kezdeni a bliccelőkkel - nyilatkozza az Indexnek egy bliccelő, aki Európa egyik legdrágább autópályájának használatáért még soha nem fizetett. Hasonlóra buzdít egy névtelen levél szerzője is, aki állítása szerint a közelmúltig díjbeszedőként dolgozott az AKA Rt.-nek.
"Több személyről tudok, aki nap mint nap, akár naponta többször is áthajt minden szankció nélkül a díjfizető kapukon. Az említett esetekben a kapu értesíti az autópálya rendőrséget, és amennyiben a díjszedő le tudja olvasni a jármű rendszámát, számítani lehet rendőri ellenőrzésre. A kapunál adható nyugtát nem kérhetik, mivel nincs ráírva, hogy az utazás végéig meg kell őrizni" - írja egy névtelen levélíró, aki magáról azt állítja, hogy a közelmúltig az AKA Rt.-nél állt alkalmazásban, mint díjbeszedő. A levelet Babák Mihály fideszes országgyűlési képviselőnek, Szarvas polgármesterének küldte el, aki el szeretné érni, hogy az M5-öst is vonják be az országos matricarendszerbe.

Szorosan rátapad

Az augusztus 22-i tüntetés képei.
"Nem tudnak mit kezdeni a bliccelőkkel" - mondja ugyancsak név nélkül az Indexnek egy szegedi vállalkozó, aki másfél havonta használja ingyen Európa egyik legdrágább autópályáját. A trükk a következő: gépkocsijával szorosan rátapad az előtte haladóra, és, mintha annak utánfutója lenne, áthalad vele a nyitott kapun. Eddig soha senki nem próbálta feltartóztatni vagy megelőzni, pedig elmondása szerint olyan eset is volt, amikor a szomszédos sávban az AKA Rt. narancssárga autója állt.

A szabálysértési törvényből 2000-ben törölték a díjfizetési kötelezettség elmulasztását. Az Index rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az illegális áthajtást jelezni szokta az AKA Rt. A rendőrség ilyenkor az ingyen áthajtó nyomába eredhet, az adatait azonban nem adhatja ki a koncessziós társaságnak. Feljelentés általában nem történik, mert a néhány ezer forintos összeg alacsony ahhoz, hogy megérné az eljárást elindítani. A rendőrség inkább csak azért tartóztatja fel a fizetést elmulasztó autósokat, hogy megvizsgálja a gépkocsit és igazoltassa annak vezetőjét. Többször előfordult már, hogy így bukkantak lopott autó vagy körözött bűnöző nyomára.

Színleljünk hibát

A névtelen levél egyéb tanácsokat is tartalmaz. Kamionnal vagy teherautóval színleljünk műszaki hibát, az AKA Rt. gépparkja nem alkalmas ilyen járművek elvontatására. "A dugó hatása minden bizonnyal leírhatatlan." A levélíró abba is beavatja a tiltakozókat, hogyan fagyaszthatják le a rendszert. Miközben a díjszedő a pénzt számolja, az autóval addig kell előrehajtani, hogy a lecsukott sorompó szinte a szélvédőt érje. A rendszer ekkor hibát jelez, erről jegyzőkönyvet kell felvenni. Amennyiben néhány percen belül ilyen és hasonló módszerrel több hibát erőszakolnak ki a tiltakozók, akkor összeomlik a rendszer, a sorompók felemelkednek, és akár több százan hajthatnak át ingyen, minden retorzió nélkül.

Klikk a képre!
Az elvileg lezárt sávok használatára is van ötlete a névtelen levélírónak. Ezek előtt bója van és egy sorompó. "Megoldás: a bóját rakjuk félre, a sorompót pedig nyissuk ki" - írja a levélíró, aki a művelet végrehajtásához pontos instrukcióval is szolgál.

Az Index megkereste az AKA Rt.-t is, onnan azonban csak egy rövid üzenet érkezett: "Az AKA Rt. nem tud mit hozzáfűzni az Index által telefonban ismertetett, de általunk nem ismert levél tartalmához."

Egyik legdrágább

Európa egyik legdrágább autópályája az M5-ös. Budapest és Kiskunfélegyháza, oda-vissza úton, személygépkocsival 6500 forintba kerül, míg az M1-esre, M3-asra és M7-esre érvényes tíznapos bérlet ára 1900 forint. Mindez egy kilencvenes évek első felében kötött koncessziós szerződés eredménye, melyről Kovács Ferenc, a GKM helyettes államtitkára a közelmúltban az Indexnek azt nyilatkozta: "Saját forrás nem volt, ha nem vonunk be külföldi tőkét, akkor esetleg még most is csak Újhartyánig érne az autópálya." Az M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége augusztus 22-én tüntetést szervezett az újhartyáni fizetőkapuhoz, órákra lebénítva ezzel a sztráda forgalmát. Az Index információi szerint szeptember végén újabb, háromnapos demonstrációt szerveznek. A kormány és az AKA Rt. egyébként hónapok óta tárgyal a matricás rendszerre való esetleges áttérésről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?