Plakátokon keresi az áldozatokat a Belügyminisztérium

2000.08.02. 19:46
Bár az áldozatok anyagi kárenyhítésére már majd egy éve van mód Magyarországon, a rendszer mégsem működik elég hatékonyan. A felhasználható kárpótlási keretnek csupán a töredékét osztották ki, mivel nem jelentkezik elég áldozat, akinek támogatást adhatnának. Az elkeseredett illetékesek azon túl, hogy megpróbálják felkutatni a segítségre szorulókat, világoskék, leginkább az 1848-as Tizenkét Pont hangulatát idéző plakátokat nyomtattak a valódi és potenciális áldozatok tájékoztatására.

kinagyításhoz kattintson ide
Áldozatvédelemmel Európa nyugati részén mintegy negyedszázada, a keleti tömbben csupán a szocialista rendszerek bukását követően kezdtek foglalkozni a belügyi szervek, addig csak a bűnözök jogai és a tanúvédelem volt terítéken. Magyarországon a növekvő bűnözés és az Európai Uniós elvárások hívták életre az ilyen irányú szabályozás igényét, a bűncselekmények áldozatainak védelmére tett első lépéseket azonban csak két éve, 1998-ban tették meg az illetékesek, amikor a Belügyminisztériumon belül létrehozták az Áldozatvédelmi Irodát.

Az iroda nem működik gyakorlati ügyfélszolgálatként, ezt a feladatot a rendőrségeken dolgozó, összesen 182 áldozatvédelmi referens látja el. Ők tájékoztatják a bűnesetek áldozatait jogaikról, lehetőségeikről. Akik azt a munkát végzik szeptembertől szigorú pszichológiai teszteken kell helytállniuk. Az agresszív, antiszociális vagy neurotikus rendőrök nem dolgozhatnak ilyen munkakörben - mondta el a tárca keddi tájékoztatóján Dienes Erzsébet pszichológus, a teszt egyik kidolgozója,

A bűnözők sokkal tájékozottabbak

A különböző bűncselekmények áldozatainak a tavaly augusztusban megszületett kárenyhítésről szóló kormányhatározat óta lehetőségük van anyagi támogatást igényelni az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közalapítvány (OKBK) Kárenyhítési Irodájától. A személy elleni bűncselekmények (emberölés, súlyos testi sértés, rablás vagy például ittas gázolás) sértettjei vagy azok hozzátartozói igényelhetnek ilyen segítséget, legfeljebb hétszázezer forintértékben.

A kérelmező azonban csak vagyoni helyzetének megvizsgálását követően, rászorultsága esetén részesülhet ebben a támogatásban: a családjában az egy főre jutó jövedelem, a minimálbér háromszorosát nem haladhatja meg, vagy vagyona a minimálbér legfeljebb negyvenszerese lehet. Visszamenőleg a bűntetőeljárás lezárását követően két évig lehet még kárenyhítési igénnyel élni. Azok akik valóban jogosultak lennének a segítségre, nem tudnak erről a lehetőségről, bezzeg a bűnözők sokkal tájékozottabbak - vázolta egy éves tevékenységük tapasztalatait Pörge Lajos, a Kárenyhítési Hivatal vezetője.

Magas telefonszámláért nem fizet az iroda

A január 1-je óta működő kárenyhítési iroda az idén háromszáz kárenyhítési üggyel foglalkozott, állami támogatást azonban csak negyven személynek tudtak nyújtani összesen három és félmillió forint értékben, ami csupán egy százaléka az erre kijelölt, 360 millió forintos keretösszegnek. Volt olyan kérelmező, aki a telefonszex szolgáltatás miatt keletkezett háromszázezres számláját akarta a hivatallal kifizettetni - magyarázta a hivatal vezetője, és hozzátette, hogy a kárigénylések száma igen alacsony. Gyakori, hogy nekünk kell felkutatnunk az áldozatokat illetve hozzátartozóikat, mert nem is tudnak arról, hogy anyagi segítséget kaphatnak az államtól. Most nagy méretű tájékoztató plakátokat nyomtattunk, amelyek tájékoztatják a lakosságot a kárenyhítés lehetőségéről. A keretösszegből fennmaradó pénzt, ha nem használnánk fel idén, akkor a jövő évre kell átvinnünk - tette hozzá.

A bolti sorozatgyilkos áldozatainak rokonait is felkutatták

A Budapesten működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület 1989 óta, Kelet-Európában elsőként foglalkozik áldozatvédelemmel. Pszichikai, jogi, anyagi segítséget nyújtanak az áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Tíz év alatt a budapesti és a vidéki irodát több mint tizenöt ezren keresték fel. Többségüknek, közel tízezer főnek díjtalan jogsegélyszolgálattal segítettünk, így mintegy 100 millió forint kifizetésétől mentesültek az áldozatok. - mondta el az Indexnek Kővári András, a társaság vezetője. Segélyt a szerény anyagi lehetőségek miatt az utóbbi években csak másfél millió forint értékben adott az egyesület.

Kővári András, aki az Áldozatvédelmi Hivatal vezetője is egyben elmondta, hogy a lakosság valóban nem ismeri az állami segítség lehetőségét. A bolti sorozatgyilkosság után például, a Fehér Gyűrű kutatta fel az áldozatok hozzátartozóit, és világosította fel őket arról, hogy mennyi pénzt igényelhetnek. A magyar Fehér Gyűrű tagja az Európai Áldozatvédő Fórumnak, így a Nyugat-Európában bűncselekmények áldozatává vált magyarok segítséget kaphatnak a kinti szervezetektől.