Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Lemondott az Amnesty International magyarországi vezetése

2001.03.30. 21:14
Lemondott az Amnesty International (AI) magyarországi vezetősége a szlovén tagszervezet által megjelentetett meggondolatlan hirdetés miatt - tájékoztatta az MTI-t Szekeres-Varsa Vera, az AI magyarországi vezetőségének elnöke pénteken este. Közleményében a lemondást azzal indokolta, hogy a megjelent hirdetés az Amnesty alapszabályával és szellemével ellentétes, nem valóságos eseten alapult.
Simicskó István nemzetbiztonsági politikai államtitkár szerint ellenérdekelt titkosszolgálatok állhatnak a Szlovéniában megjelent, a magyar rendőröket brutálisnak bemutató reklámok mögött.

Az államtikár ezt pénteken este, az m1 híradójában jelentette ki. Simicskó István hozzáfűzte: az utóbbi időben jól szervezett akció folyik Magyarország lejáratására azért, hogy rontsák uniós csatlakozási esélyeinket. Simicskó úgy vélte, hogy a Magyarországot lejárató kampány nem lehet a véletlen műve. - Azt véljük felfedezni, hogy ez egy jól szervezett negatív befolyásolás, amit mindenképpen fel kell térképezni - közölte a politikus.

Az államtitkár elmondta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok folyamatosan vizsgálják az ügyet, és nagyon határozottan lépnek fel minden Magyarországot lejárató ügyben. Anne Burley, az AI európai vezetője a híradónak nyilatkozva kijelentette, hogy titkosszolgálatokkal soha nem tárgyaltak és soha nem voltak velük kapcsolatban.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Anne Burley, a szervezet európai regionális programigazgatója úgy nyilatkozott: Az AI szlovén tagozatának hirdetése nem közöl hamis információkat. Az igazgató erről levélben tájékoztatta az Országimázs Központot. Az AI tisztségviselője levelében elismerte, hogy a szlovéniai hirdetésben bemutatott láb nem egy magyar rendőré volt. Az Országimázs Központ vezetése kijelentette: ellenkampánnyal válaszol.