Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Heves tiltakozást váltott ki az Amnesty International hirdetése

2000.12.22. 14:33
Az Amnesty International (AI) két anyagára hivatkozva jelentette meg a szervezet holland központja az NRC Handelsblad című lapban azt a magyar gyerekek rendőri kínzásáról szóló hirdetést - írta pénteki számában a Magyar Nemzet. Az állítások ellen tiltakozott már a rendőrség, a Belügyminisztérium és az Országimázs Központ is, de lépéseket tervez a Külügyminisztérium. Az AI magyarországi irodája szerint nem tőlük származik az információ, és ezt állítja a Magyar Helsinki Bizottság is.
Fizetett hirdetés jelent meg a holland NRC Handelsblad című lapban, arról hogy Magyarországon gyakran éri rendőri atrocitás, kínzás a gyerekeket, elsősorban a romákat. A hatás fokozása kedvéért kivert fogú gyermekek jelentek meg a lapban. A hirdetést az Amnesty International holland központja adta fel.

A hollandok a központra hivatkoznak

Az AI által készített anyagokra hivatkozva jelent a hirdetés, amely szerint Magyarországon a rendőrök cigány gyermekek fogait verik ki - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a szervezet hollandiai sajtófelelőse. Ruud Bosgoraas szerint nem gondolták, hogy ekkora hatást fog kiváltani az újságban megjelent hirdetésük. Hangsúlyozta: nem kívánták azt a hangulatot kelteni, hogy Magyarországon a kisebbségeket, különösen a cigányokat elnyomják. Hozzátette, jelentésüknek nem lesz hatása a politikai életre.

A hirdetés egyébként része az októberben indított kínzás ellenes kampánynak. Bosgoraas elmondta, a világon mintegy százötven ország érintett a kínzás ügyében, sőt Európában nem egyedül Magyarország a ludas.

A külügy is lépéseket tervez

A hirdetés heves tiltakozást váltott ki a magyar szerveknél. A Belügyminisztérium BM levélben fordul a holland lap főszerkesztőjéhez, továbbá az Amnesty International központjához, amelyben választ kér arra, hogy milyen tényanyagon, illetve hiteles forráson nyugszanak a lapban megjelent állítások. Tiltakozását fejezte ki a nemzetközi szervezetnél a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja is az eset kapcsán.

Horváth Gábor külügyi szóvivő a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, ha egy kormányzati szerv tevékenységével összefüggésben megalapozatlan megállapítások jelennek meg külföldön, az összehangolt kormányzati fellépésben természetesen a Külügyminisztériumnak és az illetékes képviseleteknek is megvan a maga szerepe és feladata.

Az AI Magyarország nem tud a forrásról

Az AI Magyarország elnöke, Szekeres-Varsa Vera úgy nyilatkozott, hogy a hír nem tőlük származik, nem tudnak róla és keresik a kapcsolatot a holland szervezet megfelelő személyével, annak érdekében, hogy megtudják, ki indította el az ügyet. Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke is megerősítette ezt, elmondta, az Amnesty International nemzetközi titkársága arról tájékoztatta őt: csak utólag értesültek a történtekről. Ezért a nemzetközi szervezet vizsgálódik, miképpen fordulhatott elő egy ilyen hirdetés önkényes megjelentetése.