Kúl baloldal a klubhálóban

2006.01.26. 14:35
Országos klubhálózatot és internetes hírlapot gründol február közepére, március elejére a miniszterelnök részvételével létrehozott Alapítvány a Modern Baloldalért. A cél megvalósításáért már egyszemélyes céget is alapítottak, a Bázis Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaságot. Arról az érintettek nem nyilatkoznak, hogy minderre, honnan van pénze az alapítványnak. Az Amőba korábbi hírek szerint a fiatalok mellett rástartolt a kistelepülésen élő idősekre is: szűrőbusszal mérik fel egészségügyi állapotukat.

Országos klubhálózatot hoz létre a három MSZP-s nagyágyú, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István pártelnök, valamint Lendvai Idikó frakcióvezető által – 100-100 ezer forintos induló vagyonnal – létrehozott alapítvány. Az Alapítvány a Modern Baloldalért az Amőba nevű internetes baloldali társasájáték szervezőjeként vált ismertté. Az alapítvány megalakította a Bázis Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, amely február közepére hét városban tervez szórakozóhelyet nyitni. Az Index információi szerint Budapest mellett például Szolnokon, Miskolcon, Pécsen nyílik majd Bázis Klub. A 2005 nyarán megnyitott debreceni klub időközben a város egyik legfelkapottabb szórakozóhelye lett.

C1-es nyeremény

A részben a szocialista utánpótlásnevelést szolgáló alapítvány eddig egy virtuális játékot működtetett, az Amőbát. A baloldali társasjátékként hirdetett játék közélettel kapcsolatos feladatainak megoldásáért egy Citroen C1-es a főnyeremény, az ügyesebbeknek politikai szerepvállalásra is lehetőséget ígértek.

Buli, infó, anyagiak

Vörös arany
Kísérletként Debrecenben már tavaly július óta működik a Bázis Klub. A patinás Aranybika szálló épületében lévő klub a város egyik legfelkapottabb helye, igaz, más néven már korábban is működött. A debreceni szórakozóhelyen nem sok utal a baloldaliságára, bár a berendezés és a fények "A buli színe" kampányban erősített vörösben virítanak. A törzsközönség szerint ez az új üzemeltető megjelenése előtt is így volt. A mini közvélemény-kutatásunkban megkérdezett fiataloknak fogalmuk sem volt arról, hogy baloldali helyen szórakoznak. Egyetlen fiú hallott arról, hogy baloldali irányultságúak az üzemeltetők, de sohasem tapasztalta, hogy agitáltak, vagy szocialista kampányanyagokat osztogattak volna.

Az alapítvány az országos klubhálózat létrehozásával akarja trendivé tenni a baloldalt a fiatalok körében. Vélhetően arra építenek, hogy a nagyszabású kampány után a fiatalok helyszíni propaganda nélkül is tudni fogják, "kinek köszönhetik" az önfeledt szórakozást. Az alapítvány ezért a minimális, harmincmillió forintos alaptőkével létrehozta Bázis Holding Zrt.-t. Az egyszemélyes társaságoknak nincsen igazgatósága, így egyetlen cégjegyzésre jogosult képviselője Horváth Lóránt kuratóriumi elnök. Információink szerint a társaság vagyonkezelő cégként fog működni, azaz minden egyes egységet külön Kft. működtet majd. Arról egyelőre nem sikerült információt szereznünk, hogy milyen forrásból van fedezet a klubnyitásokra, hiszen az Amőba induló vagyona háromszor százezer forint volt, és a kezdetekkor a kuratóriumi elnök azt állította, saját ingatlanvállalkozásaiból finanszírozta az alapítvány első tízmillióját.

Ez az összeg azonban még az indulásra sem lehetett elegendő, hiszen az Amőba felületét egy, az internetes fejlesztések szempontjából multinak számító magyar vállalkozással fejlesztették ki, és a játék indulását is nagyszabású reklámkampánnyal harangozták be . A HVG korábban ötvenmilliósra becsülte azt az összeget, amit csak a társasjátékra fordított az alapítvány. Horváth Lóránt kuratóriumi elnök elhárította az Index érdeklődését a klubhálózatról.

Az alapítvány február elsejétől a "balos szórakozás" mellett a baloldalról való informálódás lehetőségét is megteremti. Az Amőba webjén hírmagyarázatokkal, lapszemlével és a nemzetközi baloldalról szóló cikkekkel orientálják majd az olvasókat. Az újságban egyebek mellett az amőbásoknak is lesz egy rovata Itt írtok ti címmel. A megújulás napján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök saját blogot indít és az amőbások amellett, hogy "webtörténeti eseménynek" titulálják a hamarosan induló internetes naplót, azt ígérik, a kormányfő reagál majd az amőbások írásaira is.

A cégamőba

A 2005. október 27-én bejegyzett Bázis Holding Zrt. vezérigazgatójának, Horváth Lóránt kuratóriumi elnöknek százezer forintos részesedése is van a társaságban, ahogy társtulajdonos Dávid Zsófiának is. Felügyelő bizottságában két ügyvéd, Tilki László és Kovács Kinga mellett helyet kapott egy Filep Mária nevű ismeretlen magánzó is. A társaság egyik igazgatója az a Schindler Endre, aki egykor az SZDSZ sajtófőnöke volt, a Sziget Kft.-től igazolt át az amőbás céghez.

A cég nem sokkal megalakulása után hozta létre a Bázis Centrum Kft.-t, Horváth Lóránt és Dávid Zsófia a HVG információi szerint ebben is társtulajdonos. A HVG legfrissebb számában megjelent információ szerint a Bázis Holding többségi tulajdont szerzett a debreceni Bázis Klubot működtető A-Deal Kft.-ben. A hárommilliós törzstőkével létrehozott társaság fő tevékenységi köre korábban az ingatlanforgalmazás- és hasznosítás volt, amit 2005 júliusában, amikor átvették az Aranybika szállóbeli szórakozóhely üzemeltetését, vendéglátásra változtattak. A társaságot Ádor Zsolt ügyvezeti; ő korábban a Fiatal Baloldal alelnöke is volt.

A kft.-t egyébként a kuratóriumi elnök, Horváth Lóránt alapította, és társtulajdonos maradt a társaságban Gőz Gabriella, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szülési szabadságon levő sajtótitkára, a kuratóriumi elnök felesége is.

Egészségügyi szűrés Hajdúban és Borsodban

A Magyar Nemzet több cikkben foglalkozott azzal, hogy az Alapítvány a Modern Baloldalért munkatársai egészségügyi szűrésbe kezdtek Borsod megyében. A lap azt állította, hogy Trizs községben az amőbások az egészségügyi tárca dolgozóinak adták ki magukat, és így próbálták rávenni a település független polgármesterét arra, hogy biztosítson helyet a szűréshez. Demeter Gyula polgármester azt mondta a lapnak, rájött, hogy a látogatás politikai célzatú. "A fiatal nő és férfi társa által megmutatott szórólapon meglátta az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) emblémáját, s a polgármester azonnal visszautasította az ajánlatot." A Magyar Nemzet arról is írt, hogy az edelényi körzet több más településén is elutasították a szűrővizsgálatos felajánlást. Az Amőba viszont a honlapján megjelentetett közleményben tagadta a Magyar Nemzet vádjait. A Horváth Lóránt által jegyzett kommüniké rámutat: "A lap hamisan állította, hogy az Amőba munkatársai az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva végeznek egészségügyi szűrővizsgálatokat, hiszen az Alapítvány szigorúan a saját nevében folytatja karitatív munkáját."

A nyilatkozat szerint az alapítvány 2005 decembere óta a "Fiatalok az Idősekért" program keretében indít szűrőbuszokat Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében. Az Amőba-buszokon egészségügyi szakképesítéssel rendelkező munkatársak dolgoznak szakhatósági (ÁNTSZ-) engedéllyel. A buszok a kisebb településeket keresik fel, ahol elsősorban az idősebb lakosság egészségügyi szűrését (vércukorszintmérés, koleszterinmérés, derékbőség- és testsúlymérés, szív- és érrendszeri rizikószűrés, ortopédszűrés) végzik.

A nyilatkozat kitér arra, hogy az alapítvány az érintett települések polgármestereit a program megkezdése előtt írásban tájékoztatta karitatív tevékenységéről. A szűrőbuszok december óta háromszáz kistelepülést kerestek fel, munkájukról negatív visszajelzés nem érkezett. A Magyar Nemzet által említett esetben feltehetően az történt, hogy az idézett polgármester összekeverte az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező dolgozó és az Egészségügyi Minisztérium fogalmát. Az Amőba azért is értetlenül áll a történtek előtt, mivel a lapnak nyilatkozó polgármester az alapítvány munkatársait örömmel fogadta, és támogatásáról biztosította a karitatív programot.  • Tippek
  • Babaváró hitel