Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Multilevel marketing és párnacsata Gyurcsánnyal

2005.04.19. 11:00
Akár politikai szerepvállalást is nyerhetnek az Alapítvány a Modern Baloldalért Amőba játékának legsikeresebb játékosai. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István szocialista pártelnök, illetve Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető által létrehozott alapítvány lényegében az Amőba játék szervezésére alakult. A multilevel marketing alapjaira épülő játékban a feladatok végrehajtásáért, például aktuális közéleti kérdések virtuális megoldásáért, és új tagok beszervezéséért is pont jár, ami értékes ajándékokra váltható. Horváth Lóránt kuratóriumi elnök szerint nem az Amőbások lesznek az MSZP új rohamosztagai, a játékkal az a cél, hogy a politikával csak felületesen foglalkozó fiatalokat is bevonja a közéletbe.

Háromszázezer forintos kezdőtőkével hozta létre az Alapítvány a Modern Baloldalért nevű szerveződést az MSZP három vezéralakja, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Hiller István pártelnök, valamint Lendvai Ildikó frakcióvezető, akik egyaránt száz-százezer forinttal szálltak be a játékba.

Mit tennél, ha te lennél a kormányfő?


Klikk a képre!
Fotó: amoba.hu
Az április 25-én startoló játék alapszabályai már fellelhetőek a társasjáték honlapján, amelyből kiderül, hogy ez egy politikai szimulációs játék, vagyis a közélet éppen aktuális problémáira kell megoldást keresniük és találniuk a játékosoknak. A fiataloknak olykor arra kell felelniük majd, mit tennének egy adott ügyben, ha ők töltenék be a miniszterelnöki posztot. Horváth szerint így lehet a legjobban bevonni a napi ügyekbe a fiatalokat, ráadásul így a kormányfőhöz is eljut, hogy adott terveiről mit gondolnak a fiatalok.

Horváth Lóránt, az Alapítvány a Modern Baloldalért kuratóriumi elnöke az Indexnek nyilatkozva elmondta, miután a fiatalok a napi politikát fogják gyakorolni, minden regisztrált felhasználó hozzájut majd emailben az aznapi MTI-hírekhez, valamint egy, a játék során használható lapszemléhez.

Osztódva szaporodnak

A játékosoknak az elvégzett feladataikért pont jár, a penzumokat azonban jellemzően csapatokba szerveződve kell ellátni. Egy csoport tíz fővel indulhat, ha pedig elérik a húsz főt, ketté kell osztódniuk.

Az 1 és 10 közti pontszámot csoportos projektnél a csapatkapitány osztja szét a játékosok közt, egyéni teljesítmény esetén pedig a gépház. Pont jár viszont a tagok beszervezéséért is, a pontok pedig végül értékes ajándékokká válthatóak. Az, hogy ez mi lehet, eltérő információkat szerzett az Index. Forrásaink egy része úgy tudja, hogy egy autó lesz a főnyeremény, a kuratóriumi elnök szerint még nincs döntés arról, milyen ajándékokat lehet majd nyerni.

Értékes ajándékokra váltható pontok

A honlapon erről az olvasható: "Pontjaidat beválthatod értékes ajándékokra, az igazán kiválóak pedig akár politikai szerephez is juthatnak". Ez utóbbi információ azért meglepő, mert a szocialisták ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal (FIB) néhány héttel ezelőtti rendezvényén Hiller István még határozottan tagadta, hogy politikai szerepvállalás lehetne a nyeremény. A kuratóriumi elnök erre viszont azt mondja, miért ne próbálhatná ki magát az a fiatal a politikában, akiről kiderül, hogy jó szervező és kiválóan tudja irányítani az embereket. Merthogy a tízfős csapatokat csapatkapitányok irányítják majd, akiket a tízfős sejtek tagjai választhatnak meg maguk közül.

A FIB-esek az említett találkozón egyébként jelezték a pártelnöknek, hogy nem nézik jó szemmel az Amőbát. Szóvá tették, hogy amióta Hiller a pártelnök, nem kaptak anyagi segítséget a párttól, így amikor az MSZP-elnök ellátogatott hozzájuk kérdésözönnel fogadták. Hiller István hangsúlyozta, hogy az Amőba nem egy ellen-FIB, mindössze arról van szó, hogy az ifjúsági szervezet által eddig el nem ért baloldali fiatalokat akarják valamilyen módon a párthoz kötni.

Mennyi az annyi?


Tekintse meg képeinket!
Fotó: amoba.hu
A finanszírozással kapcsolatban elhangzott egy kérdés, mely szerint negyedmilliárd forintot költenek a programra, amire Hiller azt mondta, a 250 milliós becslést túlzónak tartja és azt állította, az alapítvány se pártpénzt, sem pedig közpénzt nem fog kapni. Hiller szerint a miniszterelnök körüli gazdasági erők adnak minden egyes forintot a projekthez.

Horváth Lóránt azt állítja, egészen pontosan 56 millió forint az idei büdzséjük, amit meg nem nevezett vállalkozóktól szed össze az alapítvány, Horváth például 10 millió forinttal szállt be a költségekbe és a támogatóktól százezer és egymillió forint közötti összegeket kér. "Miért? - kérdezett vissza a főkurátor - hogy legyen egy mérsékelt, nyugodt, modern baloldal. Indulat nélkül, több gondolkodással."

Multilevel Marketintg

Az alapítvány öt személyt foglalkoztat, van egy irodája és a játék felületet kell fejleszteni, mondja a főkurátor, aki nem tagadja, hogy a játék alapja az üzleti életből származik. Az egymás beszervezésért járó pont ugyanis a multilevel marketing alapvetése, így toboroz magának egyre több és több ügynököt például az egyik legsikeresebb multilevel marketinges cég, az Amvay. Horváth Lóránt szerint nincs azzal baj, hogy ezt a bevált technikát alkalmazzák, hiszen az a cél, hogy a közélettel csak felületesen foglalkozó, ám baloldali érzelmű fiatalok mozgósíthatóak legyenek.

Azt Horváth is leszögezte, hogy a játék nem lesz az MSZP ifjúsági szervezetének konkurense, azaz nem fognak tüntetéseket szervezni, vagy politikát csinálni. "A játék nem a pártról szól. A nyitott, demokratikus, modern baloldal társadalmi talapzatának megújítása zajlik, távol a hatalmi, pártpolitikai küzdelmektől" - hangsúlyozta Horváth, leszögezve, az alapítvány a Fiatal Baloldallal együttműködésben szeretnének dolgozni, több FIB-es is csatlakozott.


A játékot az egyetemek környékén kívánják népszerűsíteni, nemrég Horváth összehívta a Ron Werber által képzett budapesti csapatjátékosok egy részét, hogy tájékoztassa őket a játék menetéről, másrészt, hogy elossza a feladatokat. Mivel az egyetemeken nem lehet politizálni, a felsőoktatási intézmények környékén szórólapoznak majd. A kuratóriumi elnök nem lát kivetnivalót abban, hogy alapítványa programokat szervezett azokra a helyszínekre, ahol a miniszterelnök egyetemi fórumokat tartott, mert az Amőba tagtoborzói nem a fórumok helyszínén agitálták a fiatalokat, hanem kocsmákban, cukrászdákban, sörözőkben.

Gyurcsánnyal a Zöld Pardonban

A tervek szerint április 25-én startoló játékot nagygyűléseken népszerűsítik majd, a rendezvények tényét nem tagadta ugyan Horváth, azt azonban nem kívánta részletezni, hogy ezek mikor és hol lesznek. Az Index információi szerint az első nagyszabású program április 20-án szerdán lesz a budapesti Zöld Pardonban, a rendezvényen részt felel a felmerülő kérdésekre a miniszterelnök. E mellett "Tömeges párnacsata éjfélkor" címmel is bulit szervez az alapítvány egy pesti szórakózóhelyre. Horváth azt sem cáfolta, hogy nagyszabású reklámkampány is kíséri majd a társasjáték indulását.

Az Index a játékkal kapcsolatban megkereste Hiller Istvánt és Lendvai Ildikót is, ők a miniszterelnökhöz irányítottak kérdéseinkkel. Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta, a kuratórium elnöke ad felvilágosítást az Amőbáról.

Szervezz be mindenkit
Az újabb emberek beszervezésére épülő rendszerek buktatója, hogy maximális hatásfok és rábeszélő képesség feltételezése mellett alig néhány szint alatt elfogy nemcsak Magyarország, de akár Föld teljes népessége. Vagyis az utolsó körben beszervezettek már hiába akarnak újabb tagokat szerezni, mindenképpen hoppon maradnak.
Természetesen a cikkben szereplő hálózatba csak a társadalom töredéke ugrik fejest, a lelkesedés pedig gyorsan kifkullad, az érdeklődők köre mindenképpen véges.
Ez persze nem zárja ki, hogy a csúcson belépő néhány tucat nyomulónak mégis juthat az értékes ajándékokból és poltikai megbízatásokból. A pilótajáték törvényi alapkövetelménye különben a többrétegű jövedelemszerzés, ami mögött gyakorlatilag semmi nincs, jelentette ki korábban az Index kérdésére Verebics János internetjogi szakértő.