Sára, Márió
2 °C
6 °C

Fideszes önkormányzati képviselő is amőbázik

2005.05.19. 15:44
Több mint 1600-an regisztrálták magukat az Alapítvány a Modern Baloldalért Amőba nevű interaktív társasjátékára, közölte csütörtöki tájékoztatóján az alapítvány egyik létrehozója, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Gyurcsány az Index arra a kérdésére, hogy mi lesz a játék nyereménye, úgy reagált: a legnagyobb nyeremény, hogy a fiatalok egy új közösséghez csatlakozhatnak. Közben a regisztrált játékosok megkapták a játék részletes szabályait, e szerint a játékosok azért kaphatják a legtöbb pontot, ha új tagokat szerveznek be.

Néhány nap múlva elméleti és gyakorlati feladatokkal kezdetlét veszi az Alapítvány a Modern Baloldalért Amőba nevű társasjátéka, közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Horváth Lóránt kuratóriumi elnök, aki először az Indexnek nyilatkozott a játékról, jelezve, hogy az első tízmillió forintot magánvagyonából fektette be.

Baloldali társasjáték

Az Amőba, az Alapítvány a Modern Baloldalért olyan fiatal baloldaliak közéleti társasjátéka, akiknek a többsége korábban nem vett részt a politikában - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az alapítvány egyik alapítója az Amőba bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

"Az Amőba nemcsak demokratikus, nemcsak mérsékelt, hanem baloldali is. Baloldali olyan értelemben, hogy az újra és újra termelődő igazságtalanságokkal szemben véleményt megfogalmazók, modern fiatal baloldaliak társasága" - közölte a politikus, aki 2005 februárjában Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével és Hiller Istvánnal, az MSZP elnökével hozta létre az alapítványt 300 ezer forintos induló vagyonnal.

Az újra és újra termelődő igazságtalanságokkal szemben
"Az újra és újra termelődő igazságtalanságokkal szemben"

1634 regisztrált tag

A kormányfő ismertetése szerint eddig 1624-en regisztrálták magukat a játékban. Nekik túlnyomó részt nem volt közük a politikához vagy a baloldali szervezetekhez. Állítása szerint az ország minden megyéjében valamint Budapest valamennyi kerületében alakult már Amőba-csoport.

"Mérsékelt, okos, halk szavú, cselekvő, modern baloldali politikát szeretnénk folytatni, távol a hangoskodástól, távol mások minősítésétől és sértegetésétől, távol a politikai kakasviadalok világától (...), részben adózva a bibói örökségnek" - fogalmazott.

Horváth Lóránt, az alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: az Amőba nem párt, nem kampánycsapat, nem polgári kör, a napi politikában nem vesz részt; nem egy alternatív MSZP vagy Fiatal Baloldal, de nem is a Fidesz, vagy a Fidelitas ellenpólusa. Hozzáfűzte: a szervezet tagjai között vannak párttagok, de ők nem képviselhetik a játékot, arról nem nyilatkozhatnak. Horváth szerint a játék nyitott a konzervatív gondolkodásúak előtt is, így van a tagok között fideszes önkormányzati képviselő is.

Horváth a játékról megismételte azt a korábban az Indexnek adott nyilatkozatát, miszerint elméleti és gyakorlati feladatok lesznek a játékosoknak, például kifejthetik, mit tennének, ha ők lennének a miniszterelnök helyében. A játékosokat napi sajtószemlével, valamint MTI-hírekkel segítik a tájékozódásban, a feladatok megoldásáért pedig pont jár. Az Index birtokába jutott részletes játékszabály szerint a legtöbb pontot új tagok beszervezéséért kaphatják a játékosok, akik a pontokat később nyereményekre válthatják.

A nyeremény, hogy új közösségre lehet találni

Részben adózva a bibói örökségnek
"Részben adózva a bibói örökségnek"

Arról korábban is ellentmondásos hírek keringtek, hogy mi lehet ez a nyeremény, a csütörtökön kiosztott sajtóanyag szerint tárgynyereményekre leget számítani. Korábban az alapítvány oldalán azt sem zárták ki, hogy politikai szerepvállalás lehet a nyeremény, ezt azonban a sajtóanyagban úgy finomították, hogy nem szándékoznak, de nem is áll a játék szervezőimnek módjában politikai karriert kínálni, ám azt remélik, hogy jó ajánlólevél lesz, ha valaki kiemelkedően teljesít a játékban.

Gyurcsány Ferenc kormányfő az Index nyereményeket firtató kérdésére azt mondta, a legnagyobb nyeremény az, hogy egy új közösségre lehet találni. Ugyanakkor a csapatvezetőknek szervezett találkozókon az Index információi szerint azt hangoztatták a szervezők, hogy a játék felfogható egyfajta politikai tehetségkutató versenynek.

15 milliós médiakampány

A kuratóriumi elnök azt mondta: csütörtökön a játékot népszerűsítő, egy hónapig tartó médiakampány indul, amely 15 millió forintba kerül. Horváth Lóránt azt mondta: az alapítvány költségvetése 56 millió forint, és legfeljebb egymillió forintot fogadnak el egy-egy adományozótól. Párt, vagy költségvetésből finanszírozott szervezet nem lehet adományozó. Mint mondta, a jelentkezők adatait csak a játék céljaira használják fel.