Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hogyan rúgjunk be a miniszterelnökkel?

2005.06.22. 11:56
Az amőba egy heterotróf, egysejtű állat, amely a szerves törmeléket, baktériumot az állat állábaival "körbefolyja", majd a táplálék bekerül a sejt belsejébe. Körülötte emésztő üregecske jön létre, majd enzimek bontják a táplálékot. A felszívást követően a salakanyag kiürül a sejtből.*

"Varlak 21-en, kedden 19 orakor a bp-i Hajogyari Szigeten a Honved udulobe. Politizalunk egy kicsit, aztan buli. Hozd a barataidat is!Gyurcsany Ferenc". Ezt az sms-t kaptuk a múlt pénteken. Ha a miniszterelnök hív bulizni, azt nem lehet kihagyni, gondoltuk, kimostuk az ivós ruhánkat, és eleget tettünk a felsőbb felkérésnek.

A rendezvény szervezője az Alapítvány a Modern Baloldalért nevű társaság, amelyet állítólag a kormányfő, valamint az alapítvány kuratóriumi vezetőjének tízmillió forintjából rántott össze az a néhány magát baloldalinak tartó fiatal, aki túl cikinek tartja belépni az MSZP-be, vagy annak Fiatal Baloldal nevű ifjúsági szervezetébe.


Klikk a képre!
Az MSZP helyett az amőbát választók a Honvéd üdülőben 100-an voltak. Feltűnt köztük Szitka Péter, a Fiatal Baloldal elnöke is, aki külön arra kért minket, hogy a cikkben rögzítsük, ő is ott volt. Megtettük.

Programismertetés

Hiába volt a többség tizenéves, ez az este is ugyanolyan kínosan kezdődött, mint egy operabál, mindenki lopva pillantott a díszvendégre, a kormányfőre, aki megunva ezt, munkához látott. Gyurcsány Ferenc Németh Sándor vezető lelkész lelkesedésével kezdett mondandójába: a "100 lépés programja" - mondja, majd "egészségügy", "köztársaságielnök-választás" és "jobb-baloldal". "Hahó, ez nem a parlament!" - kiáltottuk volna éppen, de inkább odébbálltunk és a pultnál csapolt rettenetes ízű sörtől vártuk a továbbiakat.

Kiszúrtuk Pető Györgyöt, az EasyJet igazgatóját, aki éppen aznap tért haza Egyiptomból, és utazása részleteit osztotta meg társaságával. Távolabb Hajós András álldogált. Kérdésünkre, hogy pártszimpátia miatt van-e a helyszínen nemmel felel, de hozzátette, nem tartja magát klasszikus jobboldalinak.

Ezután visszatértünk kormányfői showhoz, ahol éppen Bősz Anett, az egyik aktivista azt mesélte a miniszterelnöknek, hogy szerinte miért fordultak el az emberek a politikától. Amire a kormányfő azt mondta, a baloldali és liberális politikai kultúra hívei kevésbé fogadják el azt, hogy felettük az állam van célkijelölő helyzetben, amúgy pedig saját magáról azt gondolja, hogy "egy vagyok közületek", aki most miniszterelnök. Tekintetünket Bősz Anettra fordítottuk kérdőn: elégedett-e a kormányfői válasszal. "Igen" - mondja Anett, aki "jó szándékot lát minden egyes mondat mögött", és megjegyzte, hogy a szocialista párt kongresszusa teszi tétovává a baloldalt. Hűű.

Mi lesz, ha?

Egy férfi amiatt aggódott, hogy mi lesz 2006-ban? - "Nyerünk!" - válaszolta vidáman a miniszterelnök, és megkérdezte: "mit tanácsolsz?" - "Sokat. Az MSZP nem a Fidesz" - állapította meg, mire a kormányfő: "Ez igaz". Így folytatódott még vagy fél órán keresztül a társalgás, amelynek a vége felé a kormányfő egyre fáradtabb volt, nekitámaszkodott egy oszlopnak, majd ülve válaszolt kérdezőinek.

Mielőtt elhagytuk volna a helyszínt, a kormányfő felesége még "leruhagyilkosozott" minket, mert az Index megírta, hogy kenderleveles ruhában jelent meg férje miniszterelnök-jelölté választásakor, "kedvenc ruháját" azóta sem veheti fel, jegyezte meg Dobrev Klára. Mi viszont azt tanácsoljuk, hogy vegye fel minél gyakrabban, mert a kenderlegalizációs mozgalomnak szüksége van az ilyen bátor kiállásra. Az emberek elszállingóztak, a többség azonban még kitartott, hátha ihat egy kortyot a kormányfővel a pultnál. Azt, hogy sikerült-e mindenkinek, kollégánk tudná csak elmesélni, aki végig a helyszínen maradt, viszont azóta sem került elő.

*Forrás: sulinet