Antikvédő maffia

2000.06.08. 16:42
Néhány kigyúrt figura megzsarolta a Rubint galéria tulajdonosát. Másfél millió forintot követeltek tőle egy összegben, és havi rendszerességgel félmilliót. Elvitték az autóját, mondván, hogy akkor kapja vissza, ha a kért összeget másnap odaadja. A galéria tulajdonosa kihívta a rendőrséget. Tetten érték a zsarolókat, akik két és fél órát töltöttek az ötödik kerületi rendőrkapitányságon. A sértettet 16 óra elteltével engedték el. Feljelentés nem történt az ügyben.
Galéria a BM Nemzetbiztonsági Szakszolgálatával szemben
Ez az üzlet bezárt, mert tulajdonosát fényes nappal kirabolták, a rendőrség a tetten érés ellenére a gyanúsítottakat kiengedte, a sértettek védelmét, a tanúk védelmét biztosítani nem tudja! (Nem is akarja?)

Rubint Ábrahám Péter izraeli magyar állampolgár. A negyvenes évei elején járó festőművész az V. kerületben, a Falk Miksa utca és a Markó utca sarkán lévő saját galériájában állítja ki munkáit.

Rubintra és segédjére fényes nappal törtek rá a művész által csak antikvédő maffiának titulált támadók: a segédet késsel fenyegették, a falhoz szorították, míg a tulajdonosnak - írd és mondd - beleharaptak a fejébe.

A tulajdonos nem hajlandó védelmi pénzt fizetni
A zsarolók egy összegben másfél millió forintot követeltek védelmi pénz címen, és ezentúl havonta félmillió forintot. Rettenthetetlenségüket azzal is bizonyították, hogy a tulajdonos több millió forintot érő autóját magukkal vitték, mondván, visszaadják, ha meglesz a másfél millió.

Távozóban az egyik antikvédő még azt üvöltötte: "Rohadt zsidó, fizetni fogsz, az egész utca az enyém." (Szubjektív költői buta kérdés: ha a Falk Miksa utcában antikvédő maffia van, elképzelhető-e, hogy antikmaffia is dolgozik?)

Rubint megígérte, hogy előteremti a pénzt, ám a rendőrséghez fordult segítségért. Megszervezte, hogy az összeg átadásánál legyen jelen a rendőrség. A megbeszélt időpontban mintaszerűen zajlott minden. Megjelent a galériában egy asszony és egy gyermek, a háttérben három kopasz figurával.

Inkább fölgyújtja a galériát
A művész átadta a pénzt - egymillió forintot gyűjtött össze -, cserébe visszakapta az autóját.

Ekkor csapott le a rendőrség. Az egész kompániát beszállították az ötödik kerületi rendőrkapitányságra, ahol azután két és fél óra elteltével elengedték a zsarolókat, 16 óra elteltével pedig a sértettet is.

Rubintnak azt mondták a rendőrök, hogy bizonyíték hiányában nem kezdhettek semmit a támadóival, feljelentés sem született.

A sértett már annyira elkeseredett, hogy úgy döntött, inkább fölgyújtja a 120 négyzetméteres, néhány hónapja nyílt galériát, hogy a figyelmet fölhívja magára. Erről a barátai egyelőre le tudták beszélni.