Friderika
9 °C
18 °C

A kórház átalakul, a beteg meghal?

2007.03.30. 18:36
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Vasárnaptól egy csapásra megváltoznak a kórházak?
Hivatalosan április 1-től kezd el működni az új kórházi rendszer, de egyik napról a másikra még nem sok minden változik. A lényeg, hogy vasárnaptól minden kórháznak a neki kijelölt új feladatot kell végeznie vagy erre felkészülnie. Mindegyiknél meghatározták, hogy hány ember ellátásért feleljen és milyen szakterületen. A megyei kórházak például eddig is a súlyosabb esetekkel foglalkoztak, ezután is ezt csinálják. Nagyobb változás amiatt lesz, hogy három kórházat bezárnak, másokat összevonnak, és többnek rehabilitációra, krónikus betegek gondozására kell áttérnie.
És ahol eddig sebészet volt, ott holnapután csak rehabilitációt végeznek? Hogyan?
Ettől a kórházigazgatóknak is égnek áll a haja. A legtöbb helyen lesz egy átmeneti idő, amíg a kórház átalakulhat. Ahol március 31-ig még elkezdték valakinek a kezelését, azt be kell fejezni. Az ápolási intézetté alakuló kórházak azonban április 1-től már nem vehetnek fel új beteget mondjuk egy sebészeti műtétre.
Akkor bezárják a műtőt?
Lehet. Van olyan kórház, ahol nemrég modernizálták a műtőt sok pénzért, most viszont megszűnik a sebészet. Ezt legfeljebb arra lehet majd használni, hogy kisebb, egynapos beavatkozásokat végezzenek, vagy alkalmanként túlterhelt kórházak műtőit tehermentesítsék.
Szóval szépen elfogynak a sebészetről a betegek, aztán érkeznek az ápolásra vagy rehabilitációra szorulókk. Ki fogja őket gondozni? A sebész, aki egész életében operált?
Ezt ma még senki sem tudja pontosan. Az az orvos, aki vállalja az új feladatot, átképezheti magát geriátriára vagy rehabilitációra. Egy belgyógyásznak állítólag ez nem nehéz, más kérdés, hogy a belgyógyász akarja-e ezt. A sebész valószínűleg inkább máshova megy dolgozni, mert ő ezután is operálni szeretne. Akkor valahonnan új orvosokat kell felvenni a kórház új profiljához, már ha találnak ilyet. Kellenek új műszerek, szakápolók is, akik értenek az idős emberekhez vagy a rehabilitációhoz.
És mi lesz velem, ha áprilistól beteg leszek?
Ha nincs nagyobb bajod, addig különös változást nem látsz. Jársz a háziorvosodhoz és szakrendelésre, nagyrészt oda, ahova eddig. Akkor érezhetsz változást, ha be kell feküdnöd egy kórházba. Ha például kapuvári lennél, ezentúl már csak Csornán vagy Sopronban műtik meg a vakbeled, a kapuvári kórházban ugyanis megszűnik a sebészet.
Aha, ott áll majd az üres műtő helyben, engem meg inkább elvisznek egy másik város kórházába? Lehetetlen. Jó, hogy a kórházak lázadoznak az egész ellen.
A kórházak és az azokat fenntartó városok azért is fel vannak felháborodva, mert április 1-től változik a finanszírozásuk. Új helyzet áll elő: lesz olyan, ahová ezentúl több beteg jár majd, míg a másikba kevesebb és az Országos Egészségbiztosítás Pénztár az alapján fizet majd a kórházaknak. Erről minden kórháznak új szerződést kell kötnie az OEP-pel.
Gondolom, az nem túl lelkes, aki kevesebb pénzt kap majd.
A minisztérium szerint a kórházak 60 százaléka több pénzt kap, 15 százalék ugyanannyit mint eddig. A kórházak egynegyede pedig kevesebbet. Nemrég a kórházigazgatók kinevették az OEP illetékesét, amikor azt magyarázta, mennyivel több pénzt fognak kapni.
Csak a pénzről van szó?
A dolog ennél bonyolultabb. A gyors átalakítás közben nagyon sok hiba csúszott az új rendszert leíró tervekbe. Van olyan kórház, amelyiknek az eddiginél sokkal több beteget kellene ellátnia mint eddig, de nem tudja hogyan és miből. Közben olyan helyre is terveztek ellátást, ahol meg ezt nem tudják teljesíteni.
Káosz.
Valami olyasmi. Ilyen, amikor átalakul egy nagy rendszer, de ez az egészségügyben eléggé veszélyes, hiszen életekről van szó. A kórházaknak vasárnapig kellene aláírniuk az új szerződéseket, de van olyan, amelyik a hét közepén még nem is látta a szerződését.
Ha vennék egy lakást, nem írnám alá anélkül a szerződést, hogy nem nézetem meg egy szakemberrel.
Hát ez az. Hogyan lehet akkor megtenni ezt egy több milliárdos költségvetésű intézmény átalakításakor? A kórházak vezetői egyébként részben ismerhetik, mi lesz a szerződésben, hiszen ezeket az adatokat már március elején közzétették. Gondolom, azért szeretnék megnézni azt is, mi van az apróbetűs részbe írva.
Valaki azt mondta, nagyon kutyafuttában mennek itt a dolgok. Meg azt is, hogy diktátum, meg azt, hogy a kórházakat zsarolják. Ez hogy lehet?
Ha egy kórház nem köti meg az új szerződést az OEP-pel április 1-ig, nem pályázhat fejlesztésre és csökkenhet a támogatása is.
Ez zsarolás?
Ez patthelyzet. A kórházak tiltakozhatnak az átalakításuk ellen, a betegek azonban a következő hónapban is jönni fognak és azokat meg kell gyógyítani. Ha egy kórház nem szerződik, a hiányzó összeget – mondjuk havi 20-30 millió forintot – a városnak kell kifizetnie. A kórházak vezetői mérlegeltek, és azt mondták, ugyan diktátumszerű ez az egész, nem értenek vele egyet, de a betegek ellátása érdekében inkább aláírják a szerződést.
Én azért ilyenkor beleírnám, hogy a betegek érdekében elfogadom ezt az egészet, de nem rajtam múlik, ha baj lesz.
Ez történik. Több kórház záradékot ír a szerződéshez, amelyben rögzítik: ők ezzel nem értenek egyet. Ez később a bíróságon is felhasználható lesz, mert a döntést többen megtámadják a bíróságon. Többek szerint az egészségügyi miniszternek amúgy nincs joga átalakítani a kórházakat, hiszen a betegek gyógyításának felelőssége az önkormányzatoké. Azt ők tudják jobban, hogy mennyi ágyszám kell az ott élők ellátására.
És őket meg se kérdezték erről?
A minisztérium tervezte meg, mit és hol kell leépíteni. Ezen februárban elvileg lehetett volna változtatni a regionális egészségügyi tanácsokban. A tanácsok azonban mind azt mondták, a minisztérium javaslata elfogadhatatlan.
Miért?
Egyik kórház vagy város sem tudta azt mondani, igen, mi megcsonkítjuk magunkat, mert ez majd az egész országnak és a költségvetésnek jó lesz. A kórházak és a városok azt mondták, az elmúlt években ők jól vagy rosszul tették a dolgukat, próbáltak életben maradni és gyógyítani, nem az ő hibájuk, hol szúrták el a kormányzatok az elmúlt években az egészet.
Akkor mire föl ez az egész reform?
Évek óta mondják, hogy túl sok a kórház, amelyek egy része kihasználatlan vagy nem megfelelően gyógyít, és ez sok pénzt visz el. Most azt remélik, hogy ezekkel az összevonásokkal jobban és kevésbé pazarlóan lehet gyógyítani. Azt hogy a kórházak számán, feladateloszlásán változtatni kell, nem nagyon vitatta senki. Sokan viszont úgy gondolják, hogy életveszélyes ilyen gyorsan átalakítani a rendszert. Szóval hosszú évek óta beszélnek a változásról, most meg benne vagyunk a közepében. A kellős közepében.
Ebbe bele fognak halni néhányan?
Csak remélhetjük, hogy nem így lesz.